Hlavní obsah

Chtěla si najít muže přes seznamku, místo partnera ale může přijít exekutor

Chtěla si najít partnera přes seznamku, teď jí hrozí exekucí.

 

Reklama

Příběh ženy, která využila služby jedné z internetových seznamek a dostala se až k vymahačům dluhů a předexekuční výzvě.

Článek

Najít si životního partnera stojí někdy víc peněz, než by člověk čekal. Jako například u ženy, která Seznamu popsala, jaké problémy musela řešit.

Hlavní aktérka, která si přeje zůstat v anonymitě, se od kamarádky dozvěděla o seznamce be2. Jde o seznamku, kterou provozuje firma sídlící v Lucembursku. Hned na své úvodní stránce se chlubí, že má přes 700 tisíc registrovaných členů.

Ten, kdo si chce najít partnera rychle a využívat všechny služby, musí za prémiový účet zaplatit 150 korun platební kartou. Málokdo si ale všimne, že pod platební bránou je napsáno, že se po určité době automaticky prodlouží členství za více než 2000 korun.

„Oni vám ukazují, že zaplatíte pouze 150 korun a můžete měsíc nebo dva využívat plnohodnotně seznamku. To, že vám budou potom strhávat další peníze, to tam běžný člověk nemůže najít, pokud to nebude lustrovat do detailu," řekla Seznamu nespokojená klientka seznamky.

Seznamka nabízí za 150 korun prémiové služby, platba je možná pouze kartou.

Hned jak zjistila ze svého výpisu z účtu, že jí seznamka strhla 2 247 korun, platbu reklamovala u své banky. Tím ale příběh nespokojené klientky nekončí.

„Firma be2 mi potom začala psát, že mám uhradit peníze, že jsem si tam zaplatila členství a že je to moje povinnost. Na to jsem nereagovala. Potom přišla druhá firma, která mi začala vyhrožovat exekucemi," dodává žena.

Informace o tom, že se později částka navýší na 2 247 korun, seznamka zveřejňuje malým písmem před zadáním platby.

To, že si seznamka později strhne z účtu částku přes dva tisíce korun, vadí hodně lidem, jak ukazují stovky negativních komentářů směrem k seznamce v internetových diskuzích. I samotné Evropské spotřebitelské centrum v Praze registruje spoustu stížností. Firmu provozující seznamku v Lucembursku proto Česká obchodní inspekce kontaktovala.

„Česká obchodní inspekce se tímto případem zabývala a spolu s lucemburskými kolegy se na praktitky společnosti podívala. Lucemburští kolegové vyzvali společnost k nápravě informací, které poskytují před uzavřením smlouvy. Tato změna proběhla a více už v tuto chvíli dozorové orgány dělat nemohou," řekl Seznamu poradce z Evropského spotřebitelského centra Ondřej Tichota.

Kdo je nespokojený, má dvě možnosti, jak ze seznamky odejít.

„První možností je odstoupení od smlouvy bez udání důvodu, to seznamka nabízí do 14 dnů v rámci svých obchodních podmínek. Druhou možností je ukončení smlouvy výpovědí, a to nejpozději 4 dny před vypršením prvního měsíce. Pokud to spotřebitel v této lhůtě nestihne, potom se smlouva automaticky prodlouží," radí Tichota, jak ukončit členství na seznamce v případě, že je člověk nespokojený.

Seznamka be2 nabízí za 150 korun prémiový účet. Ten nabízí více výhod než ten běžný. Uživatel vidí fotky ostatních nebo může odesílat neomezené množství zpráv. Po určité době ale dojde k automatickému prodloužení členství za 2 247 korun. Ve všeobecných obchodních podmínkách je tuto informaci podle právničky Jany Venderové těžké najít.

Seznam Zprávy poslaly seznamce be2 řadu otázek, které ale zůstaly bez odpovědi. Přišla jen automatická odpověď s tím, že firma děkuje za zprávu.

Reklama

Související témata:

Doporučované