Hlavní obsah

Chtěla si půjčit půl milionu korun na opravy. Peníze nedostala a přišla o dům

Bez peněz a teď i bez domu. Příběh ženy, která se stala obětí úvěrového podvodu, a přesto jsou po ní peníze vymáhané.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kolegyně jí zařídila půjčku, peníze si ale nechala. Spořitelna přes exekutora dlužnou částku vymáhá po oběti podvodu.

Článek

Poté, co si pořídila domek zhruba půl hodiny cesty na sever od Prahy, chtěla si ještě půjčit peníze na nutné opravy. Aniž by peníze skutečně získala, dostala se do exekuce a o dům přišla.

To je ve zkratce příběh ženy, který ukazuje, jak také může fungovat vymáhání peněz v České republice. Věřitel, v tomto případě Raiffeisen stavební spořitelna, své peníze získal zpátky od oběti úvěrového podvodu. Ta kvůli tomu přišla o svůj domov.

Úvěr byl, peníze však šly jinam

Jindřiška Komárková věřila své kamarádce a kolegyni, s kterou pracovala, a finanční poradkyni v jedné osobě. Ta slíbila, že jí pomůže zařídit úvěr.

„Nabídla, že je lepší zažádat u vícero společností, aby úvěr vyšel,“ vzpomíná Jindřiška Komárková. Zpětně také říká, že nějaké dokumenty s kolegyní podepisovala, další podle ní byly zfalšované.

Že jí úvěr schválili, se ale podle jejích slov dozvěděla až ve chvíli, kdy se začal první věřitel připomínat se splátkami.

Půjčené peníze k ní nikdy nedoputovaly.

„Instituce jsme informovaly o tom, co se stalo, a začaly jsme s dcerou zjišťovat, kde jsou peníze,“ popisuje Jindřiška Komárková. Ukázalo se, že kolegyně ke sjednaným úvěrům připojila číslo jiného bankovního účtu.

Nechtěli čekat

Současně se rozeběhlo i policejní vyšetřování, které směřovalo k žalobě. Jindřiška Komárková totiž nebyla jediná, kterou dostala její kolegyně do problémů.

Raiffeisen stavební spořitelna však nechtěla čekat na vyšetřování a na paní Komárkovou podala exekuci. Věc projednal Rozhodčí soud při Hospodářské komoře a Agrární komoře. A ten následně paní Komárkovou do exekuce poslal.

„Jestliže máme pravomocné soudní rozhodnutí na finanční plnění a druhou stranou není dobrovolně plněno, postupujeme v souladu s právními předpisy a zahajujeme například exekuční vymáhání. I v rámci již zahájených exekučních řízení je možná právní obrana v případě, že by exekuce nebyla vedena po právu,“ vysvětluje Lenka Molnárová, mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Obecně pak mluvčí apeluje, aby lidé slepě nedůvěřovali a nic nepodepisovali bez rozmyslu.

Podle exekutora, který dostal případ na starosti, nejde o nic nestandardního. Zásadní je pro něj pravomocný titul k exekuci, detaily nezkoumá.

„Okolnosti předcházející vydání exekučního titulu nemohou exekuční řízení ovlivnit, neboť tyto okolnosti se zkoumají v nalézacím řízení a rozhoduje se o nich v exekučním titulu, který je výsledkem nalézacího řízení,“ vysvětluje exekutor Martin Slavata.

Dluh půl milionu korun se rozhodl vymoci tak, že vydražil Jindřišce Komárkové dům. Sám za to získal zákonnou provizi téměř 370 tisíc korun.

Šest let vězení

Podvody kolegyně paní Komárkové řešil v dubnu Krajský soud v Praze. Byla za své jednání v souhrnu odsouzena k šesti letům ve vězení. Aktuálně se čeká na písemný rozsudek.

A jako jeden z poškozených se k soudu přihlásila právě i Raiffeisen stavební spořitelna, která se jinak rozhodla peníze vymáhat po Jindřišce Komárkové.

Tento postup kritizuje Petr Němec, advokát, který se specializuje na pomoc lidem v exekucích.

„Jedná se o úvěrový podvod a není normální a spravedlivé, aby oběť skončila v exekuci,“ říká Němec.

Nelíbí se mu především jednání spořitelny. „Oprávněný měl vědět a musel vědět, že oběť smlouvu neuzavřela, a přesto ji žaloval, jako kdyby ji uzavřela a čerpala peníze. A zároveň se přihlásí do trestního řízení. To není normální, natož morální,“ říká advokát.

Proti tomu se ale mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny ohradila. Pro Seznam se vyjádřila, že u soudu peníze nevymáhá.

„Z důvodu odborné péče se do takového řízení přihlašujeme jako poškozený ve smyslu trestního řádu, a to kvůli právní kvalifikaci trestního skutku a případné náhradě škody, eventuálně újmy,“ říká mluvčí Molnárová.

Reklama

Doporučované