Hlavní obsah

Chcete Spota? Miniaturní obdoba robopsa za miliony stojí jen pár tisíc

Podívejte se na menší obdobu robopsa Spota. Prodává se za několik tisíc korun.Video: Jan Marek

 

Reklama

Přestože hodně lidí fascinuje chytrý čtyřnohý robot Spot, s cenou přes milion a půl korun si ho těžko mohou dovolit. Americká firma Boston Dynamics ale inspirovala hongkongský start-up, který vyvinul menší a levnější obdobu.

Článek

Je 16,5 centimetru vysoký, 20 centimetrů dlouhý a váží okolo půl kila. Takzvaný Mini Pupper z dílny hongkongského startupu MangDang má zhruba pětinové rozměry než populární robopes Spot americké firmy Boston Dynamics. A cena je asi setinová.

Menší obdoba z Asie samozřejmě není tak komplexní ve svých tělesných proporcích i systémech a určitě se po něm nebudou pro možnosti jeho využití v rizikových místech a podmínkách pídit bohatí stavaři a průmyslníci. Rovněž se ale dá naprogramovat pro různé úkoly, dálkově ovládat i dovybavit chytrými technologiemi.

Mini Pupper má ve vlastní výbavě mikroprocesor Raspberry Pi 4B a doplnit k němu lze i LIDAR ke snímání a mapování okolí nebo kameru k identifikování a sledování předmětů. Disponuje také několika USB porty. Programovat se dá na operačních systémech Ubuntu a ROS, píše server Inceptive Mind.

Umí se pořádně hýbat a vyjadřuje i emoce

Tělo robota má 12 stupňů volnosti, takže zvládne různé pohyby. Půlhodina nabíjení baterie o kapacitě 800 mAh ale zajistí 25 minut provozu a je tak spíš pro zábavu a pokusy, o čemž svědčí také malý LCD monitor zobrazující několik variací obličejů vyjadřující „emoce“.

Hongkongský startup MangDang prodává Mini Puppera přes crowdfundingovou platformu Kickstarter, jak jsou technologičtí nadšenci u podobných projektů už asi zvyklí. Cena za kompletního a rovnou také složeného robota je 589 dolarů, tedy v přepočtu asi 12 840 korun. Pro srovnání – Spot od Boston Dynamics stojí v základu asi 1,6 milionu.

Drobného robopsa lze ale pořídit i za 10 660 korun, pokud si některé části zájemci vyrobí s návodem na 3D tiskárně a složí si ho kompletně sami.

Reklama

Doporučované