Hlavní obsah

Chtějí pěstovat víc českých rajčat, ale narazili na bankovní úředníky

Rozhovor s Martinou Vítkovou, spolumajitelkou holdingu NWT.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zlínský holding NWT manželů Vítkových s dvoumiliardovým obratem dodává českým obchodním řetězcům rajčata, která pěstuje v obřích sklenících. Dostavbu další etapy komplikuje žádost o úvěr.

Článek

NWT hodlá stavět další skleník na rajčata velký dva až tři hektary. Získal dotaci od státu a žádá o úvěr ve výši 180 milionů korun. Banky jsou však v době koronakrize opatrnější a prověřují spoustu detailů.

„Banka si vyžádala ještě další podklady, což chápu. Riskaři, analytici znovu posuzují naši situaci, posuzují ten projekt, často teď odpovídáme na dotazy bank, jak se nám daří, jaké cítíme ohrožení, jaká jsme zavedli opatření,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy Martina Vítková, spolumajitelka NWT.

Do řetězců dodávají čtyři druhy rajčat. Vypěstují 30 až 40 tun této zeleniny za den, což znamená kamion, kamion a půl.

„Teď je největší sezona, květen a měsíce kolem. Takže jsou to dva kamiony denně. A to neprodáte na trzích, to musíte skutečně distribuovat do řetězců,“ popisuje Vítková s tím, že v době, kdy se v Česku stále víc mluví o potravinové soběstačnosti, je poptávka obrovská. „Kdybychom měli víc, prodáme víc,“ dodává.

Rajčata jsou dobrý byznys. Okurky s otazníkem

NWT na zkoušku pěstuje i okurky. Zatím však na malé ploše, zjišťuje výtěžnost - a jestli je to tím pádem bude dobře živit.

„S okurkou je problém, je to poměrně levná zelenina. Takže ji musíte vypěstovat veliké množství, což se nám nedařilo. Miniokurky musíte utrhnout ve správnou chvíli - teď, zítra už ne, to se už nevejde do krabičky,“ vypráví zkušenosti s pěstováním ve velkém spolumajitelka holdingu.

Právě v nových gigantických sklenících, až se dostaví, budou buď opět rajčata, nebo okurky. Vše záleží na poptávce řetězců.

NWT

Vznik: 1992

Počet zaměstnanců: 550

Poslední obrat (k únoru 2020): 2,084 mld. Kč

Pilíře byznysu: stavebnictví, zemědělství, IT

Opakovaně se umisťuje v žebříčku Českých 100 nejlepších firem.

Má pobočky na Slovensku, ve Velké Británii, na Kypru.

„Čekáme netrpělivě na schválení financování dostavby další etapy skleníku, stojí nám tam týmy, které už měly začít. Tak jsme zatím museli dělat něco jiného, sehnat jiné zakázky. Sázet máme v lednu, je to poměrně krátká doba, tak uvidíme, jestli to zvládneme,“ říká Vítková a dodává, že se bankéři snaží a nezdržují naschvál. „Máme slíbeno, že - doufejme - do konce května.“

Pětina dvoumiliardového obratu zmizí

Holding NWT založili manželé Vítkovi v roce 1992. Kromě zemědělství se věnují stavebnictví nebo IT. Jen za poslední rok skupina zdvojnásobila obrat na dvě miliardy korun. K tomu pomohla hlavně stavební divize.

Koronavirová pandemie je podle Vítkové nejtěžší období, kdy jdou plány stranou. Jediným plánem je prý přežít.

„Tohle je jízda. Hodnotit budeme asi až zpětně, ale myslím, že je to dost zlé. V roce 2008 to tak zlé nebylo, protože to bylo postupné. Vy jste se neprobudila, že by najednou všechno bylo jinak, jako teď. Bylo to postupné. Na druhou stranu dnes už to není tak, že by vám někdo nezaplatil a vás to položilo. Dneska plánujeme, máme rezervy, tak snad to zvládneme,“ uzavírá spolumajitelka dvoumiliardového byznysu s tím, že ona sama čeká pokles tržeb kvůli koronaviru o dvacet procent.

A propouštění části ze stávajících 550 zaměstnanců.

Reklama

Doporučované