Hlavní obsah

Chtělo to lidštější přístup. Finanční správa ukončila šetření průběhu obesílání svatebčanů

Na moravské svatbě. Kolem této hospody se točí kauza stovky „finančákem“ obeslaných novomanželů.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle kontroly olomoucká Finanční správa nepřekročila své pravomoci, když si na matrikách zjišťovala sezdané páry a těch se pak ptala na svatební hostinu.

Článek

Finanční správa má hotový výsledek kontroly jejich pravděpodobně nejostřeji kritizovaného letošního šetření daňového úniku.

Jde o případ olomouckého úřadu, který si od matrik vyžádal informace o sezdaných párech a následně necelé stovce novomanželů poslal dopis s dotazy na jejich hostinu. Například kde hostinu pořádali, kolik lidí si pozvali a jestli je i ubytovali.

„Závěry dohlídky potvrdily, že kontrola byla vždy zacílena na konkrétní podnikatelský subjekt, u něhož měl správce daně důvodné podezření, že dochází k systematickému porušování povinností evidovat tržby,“ uvedl generální ředitel Finanční správy Martin Janeček, který do Olomouce poslal kontrolu začátkem října.

Výsledek kontroly je ale dvojí. V rámci šetření daňových úniků postupovali správně, když se snažili oslovit novomanžele. Jinou cestou podle kontroly vyčíslit škodu na dani nemohli. Ovšem zvolili špatnou formu. Namísto úředně strohého dopisu doplněného informací o možné pokutě až 500 tisíc korun, pokud novomanželé nebudou spolupracovat, měli volit lidštější a srozumitelnější formu.

„Řada lidí nemá s komunikací se správcem daně zkušenosti a může tak vzniknout nedorozumění a pochybnosti o tom, v jakém rozsahu jsou informace vyžádané prostřednictvím tohoto rozhodnutí požadovány, k čemu správci daně slouží nebo vůči komu je kontrola plnění povinností na úseku evidence tržeb směřována,“ dodal Martin Janeček.

Ve vazbě na manželství

V dopise, který čerství novomanželé dostávali už od loňského prosince, se objevovaly například tyto formulace: „Ve vazbě na vámi uzavřený sňatek vás žádáme o poskytnutí informací a doložení listin týkajících se vaší svatební hostiny.“

„Já si myslím, že to není úplně v souladu se zákonem. Protože forma byla zatěžující více, než bylo zdrávo,“ reagoval na formu už dříve pro Seznam Jiří Žežulka, manažer daňových sporů ve firmě Apogeo a bývalý zástupce generálního ředitele na Generálním finančním ředitelství.

Seznam mluvil se třemi páry, které musely jít kvůli svatební hostině na úřad. Shodují se, že nešlo o úplně příjemnou zkušenost a z dopisů byli vystresováni. Přesto si nikdo z těchto svědků nepřeje zveřejnit jméno.

Vyšetřování se podle zjištění Seznamu točilo od začátku kolem jednoho podniku u Přerova, kde se v sezoně koná i několik svateb týdně. Podle majitele vše začalo nespokojeným zákazníkem.

Reklama

Doporučované