Hlavní obsah

Chudí budou mít advokáta zdarma. Nově i v případech u Ústavního soudu

Místopředseda Advokátní komory Robert Němec komentuje nové možnosti advokátních služeb pro lidi s nízkými příjmy.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na bezplatnou pomoc budou mít lidé zákonný nárok i ve správním soudnictví nebo při řízení před Ústavním soudem.

Článek

Od července se výrazně rozšíří právo na bezplatnou právní pomoc pro lidi, kteří nemají dostatek finančních prostředků na placeného advokáta.

Dosud měli lidé na bezplatnou právní pomoc nárok v některých případech v trestním nebo občanskoprávním řízení. Advokáty ex offo přidělují soudy. V jiných případech byla bezplatná právní pomoc čistě na dobrovolnosti advokátů.

To se nyní mění a na bezplatnou pomoc budou mít lidé zákonný nárok i ve správním soudnictví nebo při řízení před Ústavním soudem. Tuto formu pomoci od letošního července zavádí novela zákona o advokacii.

Nárok na tuto novou bezplatnou pomoc budou mít lidé, jejichž průměrný měsíční příjem za posledních šest měsíců nepřekročí trojnásobek životního minima. Dostanou ji tedy lidé s průměrným měsíčním příjmem nepřesahujícím přibližně deset a půl tisíce korun.

O bezplatnou právní pomoc bude možné žádat prostřednictvím České advokátní komory. Ta bude mít od července na svém webu všechny potřebné dokumenty a informace.

Základní bezplatná právní pomoc bude omezena na maximálně sto dvacet minut ročně. Půjde tak o pomoc formou právní porady informativního charakteru.

Pokud bude klient potřebovat také bezplatné zastupování před soudem, advokáta mu bude ve správním a ústavním soudnictví přidělovat rovněž Česká advokátní komora. Ta bude také posuzovat oprávněnost žádostí.

Reklama

Doporučované