Hlavní obsah

Chudoba, nezaměstnanost, pandemie a teď výbuch. Libanon je na hraně propasti

Foto: Profimedia.cz

Pohled na zničený přístav.

Reklama

Nejméně 145 mrtvých, přes 5 000 zraněných a na 300 000 lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou. To jsou čísla tragické exploze v libanonském Bejrútu. Podle UNICEF hrozí, že krize zasáhne ty nejzranitelnější, tedy děti a nemocné.

Článek

Výbuch skladu se stovkami tun dusičnanu amonného zničil hlavní přístav Bejrútu, narušil infrastrukturu a tvrdě dopadl na již přeplněná zdravotnická zařízení.

A nemohl přijít v horší čas. Libanonci se nachází uprostřed vůbec nejhorší hospodářské krize od občanské války v letech 1975–1990. Čelí také pandemii a ekonomickým dopadům konfliktu, který sužuje sousední Sýrii, píše v reportu Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF).

Ještě předtím, než se v zemi objevily první případy nákazy koronavirem, trápila libanonské rodiny devalvace měny, ztráta pracovních míst, inflace, každodenní výpadky proudu, nedostatek pitné vody a omezená zdravotní péče.

Ceny základních položek, jako je jídlo a přístřeší, se od loňského září zvýšily o 169 procent, což dramaticky oslabilo kupní sílu jednotlivých rodin, které musí dělat tvrdá životní rozhodnutí.

Podle průzkumu Světového potravinového programu (WFP) z června roku 2020 zaznamenaly pokles příjmu dvě ze tří libanonských rodin a jeden ze tří Libanonců přišel o práci. V důsledku tíživé životní situace tak mnoha lidem nezbývá ani na jídlo.

Jedna z pěti libanonských rodin a dalších 33 procent obyvatel sousední Sýrie museli vynechat jídlo nebo se celý den vůbec nenajedli. Až 50 procent Libanonců, 63 procent Palestinců a dalších 75 procent Syřanů se bojí, že nebudou mít dostatek potravin.

Katastrofální výbuch situaci pravděpodobně ještě zhorší. Libanon dováží až 80 procent potravin. Exploze zničila nejen hlavní přístav, ale také hlavní obilné silo. Stát chce obiloviny nahradit dovozem, kvůli zničenému přístavišti zatím není jasné, jak bude probíhat.

Podle libanonského ministerstva ekonomiky a obchodu má země dostatek zásob obilovin „na o něco méně než měsíc“, a aby byla schopna zabezpečit potraviny pro všechny, potřebuje zhruba „tříměsíční zásobu“.

UNICEF potřebuje k poskytnutí okamžité pomoci postiženým dětem 4,4 miliony dolarů, tedy skoro sto milionů korun. Finanční pomoc půjde také na podporu ministerstev školství a zdravotnictví, která se potýkají s 34 vysoce zasaženými školami a 12 zdravotnickými středisky, jež výbuch kompletně zničil. Organizace zatím pomáhá zdravotníkům a pracovníkům v první linii podle jejich aktuálních potřeb a zřizuje krizové poradenství pro zasažené děti.

Spolu s tamním ministerstvem zdravotnictví také spolupracuje na vyklizení skladu s léčivy a vakcínami, který výbuch zasáhl. Podle UNICEF je záchrana očkování klíčová, vakcíny jsou určené pro libanonské děti.

Do povětří mohlo podle organizace vyletět asi 10 kontejnerů s ochrannými zdravotnickými pomůckami, jako jsou roušky. Pokud tyto zásoby nebude možné zachránit, organizace je potřebuje nahradit, a to co nejrychleji, aby mohla zaručit fungování svých programů.

Libanon zaznamenal ve čtvrtek rekordní nárůst počtu potvrzených případů, přibylo 255 nakažených. Tamní nemocnice jsou kvůli výbuchu přeplněné a bejrútské úřady odvolaly omezení, která měla platit do 10. srpna. Lidé odložili při záchraně roušky a na místě zničených budov se shromažďují, očekává se proto další nárůst infikovaných.

Reklama

Doporučované