Hlavní obsah
Online

Proti pyrotechnice vodní děla i slzný plyn. Policie rozháněla protestující

Přenos z demonstrace na Staroměstském náměstí v Praze.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Na Staroměstského náměstí se po nedělním protestu střetla policie s demonstranty. Někteří protestující začali házet předměty i pyrotechniku, na místě zasáhli těžkooděnci.

Článek

Po Bratislavě byla na řadě Praha. Stejně jako v sobotu na Slovensku se den poté i do hlavního města Česka svolali především fanoušci fotbalových a hokejových týmů, aby protestovali proti vládním opatřením. Nelíbí se jim pozastavení sportovních soutěží, vládní opatření ani práce médií.

Demonstraci zorganizoval oficiálně spolek Hnutí občanské nespokojenosti, příznivci fotbalových a hokejových klubů ale spojitost s tímto uskupením vylučují. Podle vyjádření pouze využili prostoru v rámci nahlášené akce.

Krátce po 15. hodině ale musel pořadatel oznámit konec demonstrace, rozpustil ji magistrát města. Důvodem bylo, že na Staroměstském náměstí bylo více než nyní povolených 500 lidí a řada z nich neměla roušky.

K pokojnému rozchodu ale nedošlo, někteří protestující zaútočili na policii pyrotechnikou i dlažebními kostkami. Zapalovali dýmovnice i dělobuchy. V okolí Staroměstského náměstí tak zasahovali těžkooděnci, policie na koních i psovodi. Jednotky použili vodní děla i slzný plyn. Několik demonstrantů i policistů bylo zraněno.

  • Demonstrace se zúčastnily dva tisíce lidí, odhaduje policie

    „Svolavatele jsme se opakovaně ptali, jestli je schopný zajistit pokojný průběh shromáždění. Naše obavy se naplnily, shromáždění se zúčastnilo okolo dvou tisíc lidi, z toho asi čtyři sta radikálů z řad chuligánů,“ okomentoval v České televizi dnešní demonstraci náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

  • Vyhazov, dluhy i naštvání na vládu. Proč se na Staromáku demonstrovalo?

    Nedělní demonstrace proti vládním opatřením se zvrhla ve střet protestujících s policií, která řadu agresivních fanoušků pozatýkala a také použila vodní dělo a slzný plyn. Střety si vyžádaly i několik zraněných. Dění i výpovědi účastníků jsme zaznamenali v reportáži:

  • Prezident Zeman podpořil zásah policie, píše Ovčáček

    Prezident republiky Miloš Zeman rozhodně podpořil zásah Policie České republiky proti fotbalovým chuligánům a odsoudil ty demonstranty, kteří nedodrželi při demonstraci protivirová opatření, píše jeho tiskový mluvčí Jiří Ovčáček na oficálních stránkách.

    Policejní prezident Jan Švejdar večer na Twitteru znovu poděkoval zasahujícím strážníkům:

  • Záchranáři ukončili traumaplán. Ošetřeno bylo devět lidí

    Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy musela v rámci střetů demonstrantů s policií v neděli odpoledne aktivovat traumaplán. Na místě bylo několik záchranářských posádek a vůz Atego. Mimořádný traumatologický plán zdravotníci ukončili okolo osmnácté hodiny, píše ZZS HMP na Twitteru.

  • Babiš: Jsem pro tvrdý postih. Nechápu bezohlednost některých občanů

    Čeští politici odsuzují dnešní chování demonstrantů na Staroměstském náměstí. „Každý má právo vyjádřit odlišný názor nebo i protest, ale rozhodně by to mělo být podle pravidel, která jsou povolena. Když jsem viděl, co se tam dělo, považuji to téměř za pohrdání prací zdravotníků, kteří jsou v první linii a riskují nákazu, aby minimalizovali další nemocnost a šíření nemoci,“ řekl v reakci na vyústění dnešního protestu pro Idnes.cz ministr zdravotnictví Roman Prymula.

    Chování demonstrantů odsoudil na Twitteru i premiér Andrej Babiš. Dodal, že požaduje tvrdý postih některých demonstrantů.

  • Hřib: Demonstraci nelze zakázat, pokud se neporuší pravidla

  • Po protestu je už klid. Na místě zůstává policie

    Většina protestujících už Staroměstské náměstí i okolní ulice opustila, policisté ale nadále dohlíží na dění na místě protestu. Někteří protestující po konci demonstrace na místě zapalovali dělobuchy, dýmovnice i světlice, jiní házeli i předměty.

    Těžkooděnci i policisté na koních se pokoušeli situaci uklidnit. Policie musela nasadit slzný plyn i vodní dělo. „Brutalita toho útoku, to je hyenismus nejvyššího kalibru,“ okomentoval chování demonstrantů ministr vnitra Jan Hamáček pro Českou televizi.

  • Policisté už před demonstrací zajistili asi padesát osob

    „Již před začátkem demonstrace policisté zajistili bezmála 50 osob, u kterých byly nalezeny zbraně a pyrotechnika,“ píše Policie ČR na Twitteru. Po zásahu těžkooděnců je už Staroměstské náměstí zčásti vylidněné. Policisté stále provádí ztotožnění dalších útočníků a předvádí je na policejní služebny k provedení dalších úkonů.

  • Hamáček: Policisté odvedli profesionální práci

    Ministr vnitra Jan Hamáček na Twitteru označil zásah policistů po demonstraci za profesionální. „Policisté zakročili až v okamžiku, kdy došlo k porušení zákona ze strany některých účastníků. Porušení usnesení Vlády ČR bylo řádně zadokumentováno a bude oznámeno příslušnému správnímu orgánu k vyřešení,“ dodal policejní prezident Jan Švejdar.

  • Protestující: Kvůli vládě jsme přišli o práci. Musíme to dát najevo

    „Lidé jsou nespokojeni, protože vláda zaspala s řešením krize v létě. Teď tu jsme a nejsme spokojeni. Může mi někdo vysvětlit, proč jsem musel zavřít hospodu a zkrachoval jsem? To je jejich odpovědnost,“ říká pětašedesátiletý Miroslav z Ostravy po demonstraci fotbalových a hokejových fanoušků na Staroměstském náměstí.

    Podobně to vidí i čtyřicetiletá Marie: „Vadí nám, že to vláda zanedbala, všechno urychlila, otevřely se hranice a teď na to doplácíme. Musíme dát najevo, že kvůli jejich rozhodnutí jsme přišli o práci,“ vysvětluje rozhořčení demonstrantů.

    Na Staroměstském náměstí a v jeho okolí stále zasahují policejní jednotky, které se pokouší uklidnit protestující. Na místě je i jízdní policie a psovodi.

  • Někteři zasahující policisté byli zraněni. Ošetřují je zdravotníci

  • Demonstranty na Staroměstském náměstí rozhání těžkooděnci

    Po tom, co někteří demonstranti začali po konci protestu na Staroměstském náměstí útočit pyrotechnikou a házet po policistech předměty, těžkooděnci začali účastníky rozhánět. Na místě se zasahovalo vodním dělem i slzným plynem. Některé protestující policie zatkla.

    Foto: Seznam Zprávy

    Zásah policie na Staroměstském náměstí.

Reklama

Hlavní zprávy