Hlavní obsah

„Churchill byl rasista,“ znělo Londýnem. Edward Colston skončil v řece

Foto: Getty Images

O víkendu se po Evropě konaly protirasistické protesty na podporu amerických demonstrací za George Floyda.

Reklama

Protesty proti rasové nesnášenlivosti se o víkendu konaly po celé Evropě. Ve Velké Británii demonstranti poškodili sochy Edwarda Colstona a Winstona Churchilla, v Bruselu sochu krále Leopolda II. Belgického.

Článek

V neděli se Britové po celém království sešli k protirasistickým protestům. Podpořili tak demonstrace ve Spojených státech, jež začaly kvůli smrti černocha George Floyda, kterého udusil policista bílé pleti. Terčem britských protestujících se však mimo jiné staly sochy historických osobností.

Sochu Edwarda Colstona svrhli demonstranti do bristolského přístavu. Britský politik, který žil na přelomu 16. a 17. století, se stal středem zájmu především proto, že byl ve své době významným obchodníkem s otroky. A není poprvé, kdy se obyvatelé Bristolu proti uchovávání jeho odkazu vzbouřili. Více než 11 tisíc lidí podepsalo petici za odstranění sochy.

V Londýně poškodili sochu Churchilla, v Bristolu svrhli do řeky sochu Colstona. Video: AP

Co člověk, to názor

„Naprosto ostudný vandalismus spáchaný násilnou minoritou,“ popsala svrhnutí sochy ministryně vnitra Priti Patelová. „Rozumím, proč se to stalo, je to symbol,“ řekl však vyšetřovatel události, policejní komisař Andy Bennett.

„Ten, kdo svrhnul sochu Edwarda Colstona, by měl být potrestán,“ oznámil v pondělí ráno na BBC Kit Malthouse, státní tajemník pro boj se zločinem, policii a hasiče. „Byl spáchán zločin,“ dodal.

Stínová ministryně zahraničí Lisa Nandyová demonstrace podpořila. Lidé podle labouristky „nemohou mlčet a čelit rasismu a policejní brutalitě“.

Premiér Boris Johnson řekl, že se protesty nechaly „rozvrátit násilným chováním“. Na svém Twitteru upozornil, že lidé mají právo na pokojný protest a měli by zároveň dodržovat odstup kvůli zdravotním rizikům.

„Sledovali jsme koordinované svrhnutí sochy Edwarda Colsona,“ popisuje pro Seznam Zprávy Lyndsey, Britka, která se protestů v Bristolu účastnila. „Zajímavé je to, že sochu mohli vhodit do řeky daleko dřív, odnesli ji ale na most Pero, který se jmenuje po bývalém otrokovi,“ vysvětluje. Celá akce podle ní byla symbolická.

Podle Lyndsey byl celý protest klidný. „Cítila jsem, že se musím postavit za černošskou komunitu,“ vysvětluje svoji účast na bristolském setkání. „Rozhodně to nevidím jako vandalismus. Už roky se tu debatuje o Colstonově přítomnosti z etického hlediska,“ říká Britka. Popisuje, že Colstonovo jméno je téměř všude po Bristolu - jeho jméno nesou školy, ulice nebo i charitativní společnosti.

„Nemůžeme ignorovat historii našeho města, chápu, že mnoho míst se nepřejmenuje. Se sochou je to ale něco jiného. Představuje totiž vyjádření úcty. Neumím si představit tu bolest lidí z černošské komunity, kteří kolem toho musejí každý den chodit,“ dodává Lyndsey.

Churchill rasista?

V centru Londýna se také protestovalo. Pochodu na podporu hnutí Black Lives Matter se účastnily tisíce lidí. Jedním z jejich cílů se stala socha Winstona Churchilla na náměstí u sídla britského parlamentu. Ke jménu dostal od demonstrantů bývalý britský premiér ceduli „Byl to rasista“.

„Churchill byl rasista, Boris je rasista,“ zpívalo se mezi protestujícími. Odkazovali na to, že se s Churchillem pojí přímá odpovědnost za hladomor v Bengálsku v roce 1943, během kterého zemřely přibližně tři miliony lidí. Současný premiér Johnson má za sebou zase rasistické výroky, včetně toho, že „černoši mají nižší IQ než běloši“.

„Všichni vědí, že toto reprezentuje daleko víc než George Floyda, více než Ameriku, ale rasismus po celém světě,“ řekl agentuře AP jeden z londýnských účastníků, student Darcy Bourne.

V hlavním britském městě ale byly protesty víceméně klidné. Ke střetům s policií došlo u kanceláří premiéra Borise Johnsona, demonstranti na policii házeli předměty. Při potyčkách se podle údajů policie zranilo asi 14 strážníků.

„To je jednoduše neakceptovatelné,“ vyjádřil se k násilnostem v Londýně starosta Sadiq Khan. Připomněl také, že je v Londýně stále vyhlášená nutná dvoumetrová vzdálenost mezi lidmi kvůli koronavirové nákaze. Což účastníci protestu na většině míst nedodržovali.

Na jiných místech Velké Británie se protestovalo poklidně. V centru Manchestru se sešly stovky lidí, kteří v tichosti poklekli na výraz respektu pro George Floyda.

Brusel a Leopold II.

V belgickém Bruselu demonstrace skončily podobně jako v Londýně a Bristolu. Protestující se zaměřili na odkaz krále Leopolda II. Belgického. Ten v zemi vládnul v devatenáctém století a je zodpovědný za smrt deseti milionů Konžanů, jejichž území dobyl a v roce 1885 se stal tamním vládcem.

V bruselských ulicích docházelo i k jiným násilnostem. V africké čtvrti Matonge demonstranti rozbíjeli výlohy. V historickém centru belgické metropole ale protest proběhl klidně a mírumilovně.

Reklama

Doporučované