Hlavní obsah

Chuť bydlet převýšila obavy z krize. Lidé si vzali hypotéky za 18,8 miliardy

Foto: Seznam.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Údaje z ČNB a České bankovní asociace signalizují, že chuť půjčovat si na bydlení ani za koronaviru nepolevuje.

Článek

Skutečně nové hypoteční úvěry na bydlení od bank a stavebních spořitelen dosáhly v červnu 18,8 miliardy Kč. Je to o 27 procentních bodů více než v letošním květnu a dokonce o 28 pct. více než v červnu 2019. Vyplývá to ze statistik České národní banky a České bankovní asociace.

„Letošní červen byl za mnoho let jedním z nejsilnějších měsíců v prodejích hypoték na trhu. Vysvětlení je v poklesu roční procentní sazby nákladů (RPSN), potažmo úrokových sazeb. Banky se předhánějí, kdo nabídne lepší podmínky. Média to reflektují, a tím pádem i spotřebitelé. Ti, protože jsou finančně gramotní, vnímají, že RPSN se blíží svým historickým minimům a chtějí využít příležitost na trhu,“ řekl ČTK poradce asociace Vladimír Staňura.

Dalším silným důvodem bylo podle něj rozhodnutí Parlamentu o zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti a zachování možnosti odpočtu úroků od daňového základu. Zejména zrušení daně z nabytí nemovitosti povzbudilo řadu zájemců o bydlení, kteří na tento moment čekali.

Refinancování hypotečních úvěrů od bank a stavebních spořitelen, tedy přechod k jiné bance, za červen představovalo 3,5 miliardy Kč. V roce 2019 se tento objem pohyboval kolem dvou miliard Kč a stále postupně roste. U refinancovaných úvěrů platí co do čísel nepřímá úměra k úrokovým sazbám, upozornil Staňura. Čím více jdou sazby dolů, tím více lze očekávat objem refinancování.

Index RPSN, tedy průměrná roční průměrná sazba nákladů hypoték, klesla podle statistiky ČNB v červnu o 0,1 procentního bodu na 2,47 procenta. Loni v červnu byla 2,86 procenta, za rok se tak snížila o 0,39 procentního bodu.

„Poměrně výrazné snížení, které už je pro spotřebitele citelné, je výsledkem konkurenčního boje bank,“ uvedl Staňura. Lze podle něj očekávat, že tendence bude nadále mírně klesající. Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů na bydlení za stejné období byla podle ČNB 2,30 procenta. Rozdíl 0,17 procentního bodu mezi indexem RPSN a průměrnou úrokovou sazbou jsou náklady bank nad úrokovou sazbu.

Reklama

Související témata:

Doporučované