Hlavní obsah

Chuť českých uzenin se mění. Za posledních pět let z nich zmizela třetina soli

Proč je takový problém vyrobit ryze český výrobek? „České maso chybí,“ říká v pořadu Byznys zblízka Karel Pilčík, šéf MP Krásno.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V pravidelném pořadu Byznys zblízka vám každý týden krok po kroku ukážeme, jak vznikají věci, které Česko proslavily ve světě – a jejich výrobu si sami vyzkoušíme. Tentokrát jsou to vídeňské párky. A byznys kolem výroby masa jsme ve studiu probrali s Karlem Pilčíkem, šéfem MP Krásno.

Článek

Možná jste si toho ani nevšimli. Uzeniny ale chutnají jinak než ještě před pár lety. Důvod je prostý – ubírání soli a umělých dochucovadel.

„Je trend snižování soli. Za posledních pět až sedm let jsme v řemesle ubrali 35 procent soli,“ říká Karel Pilčík s tím, že tento trend je správný. Výrobcům sůl sice technologicky pomáhá držet uzeninu, většina tam ale byla jen kvůli chuti.

„25 let si nikdo nevšímal, jak se solí a podobně. Lidé si na to zvykli. Vzali tu sůl jako chuť. Teď bychom to najednou měli stáhnout během pár let dolů. To nejde. Chvíli si musíme odvykat. Není to jen sůl, ale i nejrůznější zvýrazňovače chuti. My říkáme ano, ale u některých výrobků musíme opatrně,“ dodává Pilčík.

Pokračování pořadu Byznys zblízka a v něm rozhovor se šéfem MP KrásnoVideo: Seznam Zprávy

V pořadu Byznys zblízka přidáme i další zajímavé informace. Třeba o spotřebě masa a potravin obecně. Například vepřového sní každý Čech ročně v průměru 42,3 kg. Hovězího masa pak pouze 8,4 kg.

Pořad Byznys

Pořad Byznys můžete sledovat každý všední den na Televizi Seznam ve 14 hodin a v reprízách v 18:15 a ve 22:30.

Reklama

Doporučované