Hlavní obsah

Chválíme Českou republiku za odpovědnost. USA reagují na vydání údajného ruského hackera Nikulina

Mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková přináší informace o rozhodnutí v kauze Nikulin. Video: Háta Sassmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sdělil to tiskový úřad Bílého domu ve svém prohlášení poté, co byl údajný hacker Jevgenij Nikulin v České republice ve vazbě od roku 2016. Minulý týden ho Američané převezli do USA.

Článek

Spojené státy jsou České republice vděčné za vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina. Uvedl to tiskový úřad Bílého domu ve svém prohlášení, ve kterém také Česko pochválil za prosazování principů odpovědnosti a spravedlnosti.

Ruského hackera Nikulina převezli Američané do USA minulý týden v pátek. O jeho vydání usilovalo také Rusko, které předání Nikulina americkým úřadům kritizuje. Podle ruského ministerstva zahraničí tento krok podkopává základy česko-ruské spolupráce. Ministerstvo také varuje, že to bude mít na vzájemné vztahy dopad.

Ústavní soud v Brně zamítl stížnost Nikulina, o jeho vydání prý rozhodly soudy správně. "Ústavní soud odmítl ústavní stížnost pana Jevgenije Nikulina proti usnesení vrchního a městského soudu v Praze jako návrh zjevně neopodstatněný," řekla tisková mluvčí Miroslava Sedláčková.

"Obecné soudy věc posoudily správně. Ústavní soud zdůraznil to, že úkolem soudu je zjistit, zda žádost o vydání splňuje základní požadavky, které lze požadovat. A zde nebrání vydání osoby žádná důležitá právní překážka," dodala Sedláčková.

USA jsou vděčné Česku za vydání ruského hackera Nikulina. Video: Valérie Dvořáková, AP

„Postavení zločinců před soud je významným aspektem při udržování spolehlivosti internetu a obraně našich základních hodnot. Chválíme Českou republiku, že v této věci prosazuje principy odpovědnosti a spravedlnosti,“ uvedl tiskový úřad Bílého domu.

Nikulin byl ve vazbě na Pankráci od října roku 2016. Minulý týden v pátek odletěl do Spojených států. Podle České televize se Nikulinův český advokát Martin Sadílek v následujících týdnech znovu obrátí na Ústavní soud. Plánuje také podat podnět k Evropskému soudu.

Podle amerických vyšetřovatelů se hacker dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. U soudu v San Francisku Rus uvedl, že se cítí být nevinen.

Reklama

Doporučované