Hlavní obsah

Chyba, která rozhoduje o životě. Email ohrozil přes 250 afghánských tlumočníků

Foto: Profimedia.cz

Evakuace z Afghánistánu pod dohledem britských jednotek. Na přemístění do Velké Británie stále čekají stovky tlumočníků.

Reklama

Mnoho z nich se stále skrývá v Tálibánem ovládané zemi. Elektronickou poštou ovšem omylem unikly informace o nich. Přešlap britského ministerstva obrany je může stát život.

Článek

Více než 250 Afghánců, kteří usilují o přemístění do Velké Británie, bylo přidáno do kopie hromadného emailu britského ministerstva obrany. Kopie nebyla skrytá a všichni příjemci tak mohli vidět ostatní emailové adresy s přidruženými jmény či dokonce fotografiemi jejich majitelů. Informoval o tom server BBC.

Za únik informací se ministerstvo omluvilo. Ministr obrany Ben Wallace řekl, že se jedná o „nepřijatelné porušení“ bezpečnosti. Mluvčí úřadu potvrdila, že vyšetřování v této věci již bylo zahájeno.

Email byl odeslán tlumočníkům, kteří jsou stále v Afghánistánu, a i těm, kterým se podařilo dostat do jiných zemí. „Realita je taková, že jsme za sebou nechali drtivou většinu našich tlumočníků, takže to bude mít hluboký dopad na ty, kteří jsou stále v zemi,“ uvedl pro BBC konzervativní poslanec Johnny Mercer.

Chyby ministerstva obrany i ministerstva vnitra podle něj vedou k tomu, že jejich afghánské spojence „nemilosrdně loví Tálibán“. Odkazuje tak mimo jiné na svou konverzaci s mužem, jehož bratra, který byl Británií vycvičen k působení v afghánských speciálních jednotkách, Tálibán po britské a americké evakuaci popravil. Jeho rodina je stále na útěku.

Problematický email odeslal tým, který má na starosti britskou relokaci a pomoc Afgháncům. Ve spojení s tlumočníky je od doby, co Tálibán před měsícem převzal moc v zemi. Nyní je kontaktoval s tím, že dělají vše, co mohou, aby je přesídlili do Velké Británie. Varoval je také, aby neopouštěli svou současnou pozici, pokud je to pro ně či jejich rodiny nebezpečné.

Jeden z tlumočníků si ovšem všimnul toho, že email není adresován pouze jemu, ale v kopii se nachází dalších 250 Afghánců, kteří pracovali pro britské jednotky. „Tato chyba mohla stát tlumočníky život, zejména ty, kteří jsou stále v Afghánistánu,“ uvedl pro BBC. „Někteří z tlumočníků si chyby nevšimli a odpověděli na všechny emaily a popsali svou situaci, která je velmi nebezpečná. Email obsahuje jejich profilový obrázek a kontaktní údaje,“ dodal.

Ministerstvo obrany tak po třiceti minutách od odeslání původní zprávy tlumočníkům adresovalo další email s předmětem, ve kterém stálo, že se jedná o urgentní záležitost. Od příjemců požadoval, aby předchozí email smazali a varoval je předtím, že „jejich emailová adresa mohla být zkompromitována“. Doporučoval jim, aby si ji změnili.

Labouristický stínový ministr obrany John Healey řekl, že únik dat „zbytečně ohrozil životy“ a vyzval vládu, aby urychlila své snahy o přemístění tlumočníků do Velké Británie.

Reklama

Doporučované