Hlavní obsah

Chyba v desetinné čárce. Zaměstnanec dostal omylem osmimilionový plat

Foto: Shutterstock.com

Australský zaměstnanec obdržel výplatu vyšší o necelých osm milionů korun.

Reklama

Australský zaměstnanec obdržel výplatu vyšší o necelých osm milionů korun. Namísto 4921,76 australského dolaru (asi 80 tisíc korun) mu na účet přibyla částka 492 176 dolarů, tedy skoro 8 milionů korun. Vyplývá to z pravidelného auditu pro Severní teritorium ze srpna 2018.

Článek

Vysvětlení je poměrně jednoduché. Podle zprávy mohou za chybné vyplacení závratné částky chyby dvou úředníků. První posunul desetinnou částku o dvě místa, a výplata tak rázem vzrostla na stonásobek. Druhý úředník měl potom chybu, kterou systém automaticky nahlásil, manuálně opravit. Ani k tomu ale nedošlo.

Podle vrchního auditora nicméně nejmenovaný zaměstnanec přeplatek po čtyřech týdnech vrátil. Pravděpodobně by k tomu došlo dřív, kdyby nemusel do banky cestovat z odlehlé lokality v rozáhlém Severním teritoriu.

Podle zprávy, která zahrnuje období od června 2017 do ledna 2018, došlo vinou omylů v této oblasti k 743 přeplatkům zaměstnanců. 767 000 australských dolarů přeplatků, tedy asi 12 milionů korun, zaměstnanci v tomto období nevrátili.

Statistika ukázala, že k nechtěnému navýšení vyplácené mzdy došlo přibližně v 0,2 % transakcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované