Hlavní obsah

Chybějící učitelé, americký problém s drony a sezóna alergií v plném proudu

Události, které zaujaly reportéra Petra Švihela.Video: Pavol Martaus

 

Reklama

Přehled událostí z úterý 21. května podle reportéra Petra Švihela.

Článek

Konečně předpovědi počasí slibují, že bude teplo. Ke slovu se tak přihlásí i alergie. Hlavním problémem pro následující týdny má být pyl trav a obilovin. Ale dráždit může i řepka olejka. Ovšem jen pokud se dostanete do její blízkosti. Dá se jí však v těchto dnech nějak vyhnout?

Ministerstvo školství zveřejnilo mimořádný průzkum, ze kterého vyplývá, že průměrný věk učitelů se blíží k padesátce. A jsou to v drtivé většině ženy. To se pravděpodobně nezměnilo za posledních několik dekád. Ve školách ale chybí minimálně šest tisíc učitelů. Zhruba devět procent výuky proto stojí na přesčasech nebo nekvalifikovaných lidech. To, že zhruba desetina výuky vlastně stojí tak trochu za nic, je strašidelné.

Američané na tři měsíce zmírnili restrikce zaměřené na čínskou firmu Huawei. Majitelé telefonů Huawei si proto mohou na chvíli oddychnout. Minimálně do konce léta budou moci stahovat důležité aktualizace operačního systému. Ten totiž vyvíjejí Američané, kteří dali Huawei na černou listinu. A není vůbec jasné, jak budou telefony fungovat, že budou odpojené od častých a důležitých aktualizací programů.

Aby toho nebylo málo, v Číně vyrobené drony mohou podle Američanů špehovat své majitele. Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti podle médií upozorňuje na možnost, že drony mohou odesílat do Číny citlivá letecká data. Nejmenovali přitom konkrétního výrobce. Naprostá většina dronů ale pochází od firmy DJI se sídlem v čínském městě Šen-čenu.

Hosté v Anglii omylem dostali k jídlu víno za více než sto tisíc korun. To jim zachutnalo natolik, že si chtěli objednat druhou lahev. Až v té chvíli se od obsluhy dozvěděli, že to nepůjde, protože ve zmatku dostali víno s cenovkou kolem 140 tisíc korun. Francouzské etikety se prostě pletou… Majitel svého zaměstnance, který to má na svědomí, podržel a ten se stal velmi oblíbeným. Hosté, kteří se objednávají do restaurace, se od té doby ptají, jestli bude obsluhovat.

Reklama

Doporučované