Hlavní obsah

Chybějící žáky z praxí museli na statku v Humpolci nahradit brigádníci

Foto: Ivan O. Straka

Ilustrační snímek.

Reklama

Školní statek v Humpolci čeká na návrat žáků k praktické výuce. V době jejího omezení kvůli koronaviru musel péči o zvířata, zejména o koně, zajišťovat prostřednictvím brigádníků.

Článek

Školní statek hospodaří asi na 800 hektarech zemědělské půdy, má na 40 koní, chová také prasata a asi 650 kusů hovězího dobytka, z toho asi 280 dojných krav. Trvale zaměstnává 68 lidí. Především u ošetřovatelů zvířat bylo podle ředitele nezbytné, aby se dokázali uchránit od nákazy koronaviru, jinak by se neměl kdo o zvířata starat. „Měli pochopení, nechodili nikam mezi lidi, jen do práce a domů. Jsou zodpovědní. Opravdu jsem se setkal s uvědomělosti lidí, s poctivostí. Neměli jsme to tady, za to je musím pochválit,“ řekl ředitel statku Jan Mácha.

„Zase nám pomohlo to, že byly některé podniky v Humpolci zavřené, takže lidé z podniku, když nechodili do práce, nám šli pomáhat s ošetřováním koní, takže jsme to zvládli. Bylo to tedy finančně náročnější, ale všechno přežilo a doufáme, že už je pandemie na ústupu a že už se k tomu nevrátíme,“ řekl Mácha.

V roce 2019 statek pro výuku modernizoval provoz na zpracování mléka. „Slibovali jsme si od toho zatraktivnění výuky, ale moc týdnů jsme tam ještě nevyráběli, protože žáci prostě nejsou,“ řekl Mácha. Modernizace minimlékárny vyšla na asi 1,8 milionu korun, většinu z toho uhradily dotace, vyplývá z informací na webu ministerstva pro místní rozvoj.

Letos čeká statek modernizace posklizňové linky. Podle informací Kraje Vysočina, který je zřizovatelem školního statku, jsou odhadované náklady asi 48 milionů korun. Linka slouží na příjem, dosoušení a čištění. Ročně jí projde asi 3000 tun obilí a řepky.

Původní objekt slouží od roku 1974. Topí se v něm lehkými topnými oleji, což už nesplňuje emisní limity. Proto už loni začalo budování přívodu plynu. „Podzimní sklizeň ještě budeme muset zvládnout ze starou technologií. Budeme to mít i organizačně dost náročné, protože jsme část používali jako sklad,“ řekl Mácha. Celoročně uskladněné obilí používá statek na výrobu krmných směsí.

Reklama

Doporučované