Hlavní obsah

Chybí jedna úroveň a drony se obejdou bez člověka. Už teď létají skoro samy

Chybí jeden level a drony se obejdou bez člověka. Podívejte se.Video: Jan Marek

 

Reklama

Drony jsou opět o krok blíž k plné autonomii, tedy schopnosti plnit i složité úkoly v neznámém prostředí s překážkami bez zásahu člověka, která se na škále vyspělosti dronů značí číslem 5. Jeden výrobce teď prý prolomil úroveň 4.

Článek

Americká firma Exyn Technologies vyvíjí drony pro průmyslové potřeby jako těžaře a stavaře. A tento týden oznámila, že na škále úrovní autonomie bezpilotních letounů od 1 do 5 dosáhla levelu 4A.

Ve zkratce její drony samy létají, ale i přesně mapují terén v neznámém prostředí, a to až o rozloze 16 milionů metrů krychlových, tedy asi devíti fotbalových stadionů – na jediné nabití. Zatím bez nenadálých překážek, kterými by třeba v jeskyni mohlo být hejno netopýrů nebo na stavbě jiné stroje či lidé.

Bez potřeby pilotní licence

„Vynález, který by lidským operátorům umožnil úkolovat taková zařízení o velké citlivosti, aniž by sami potřebovali pilotní licenci, otevírá širokou škálu možností využití v autonomní inspekci dolů nebo jiných kritických infrastruktur,“ vysvětluje Camillo J. Taylor, profesor Katedry počítačové a informační vědy Pensylvánské univerzity.

Dronu Exyn stačí zadat trojrozměrnou výměru plochy, kterou má zmapovat, a letoun se už pak sám vydá rychlostí dvou metrů za vteřinu bez pilota, veškeré další komunikace a wi-fi připojení plnit úkol. Obejde se i bez GPS, čímž člověku či firmě bez ochoty riskovat zpřístupňuje řadu jinak zapovězených míst. Nehybným překážkám jako stěnám se vyhne díky palubním systémům, a současně pomocí nich sbírá údaje ve vysoké kvalitě.

Může letět tam, kde člověk ani GPS nevidí

„Schopnost bezpilotních dronů létat tam, kam operátor nedohlédne, je milník v dosažení skutečné bezpilotní autonomie. Většina hráčů na tomto poli dosáhla 2. úrovně, možná 3. úrovně přinejlepším,“ dodává Nader Elm, šéf Exyn Technologies.

Oproti předešlé 3. úrovni autonomie, které dosahují hlavně komerční drony třeba pro natáčení videí jako DJI, Skydio a další, tento letoun nepotřebuje asistenci pilota ani připojení na externí počítačové systémy. Americký výrobce přiznává, že jejich drony ve všech ohledech nemají ty nejmodernější technologie, v průmyslových potřebách se ale řadí ke špičkám v oboru.

Kdy se dočkáme 5. úrovně?

K dosažení nejvyšší úrovně autonomie se už počítá i s umělou inteligencí a schopností zvládnout i nenadálé překážky. „Dosažení levelu 5 je svatým grálem samořiditelných systémů – v takovém momentu si umí dron poradit na 100 procent i v nevyzpytatelném prostředí bez jakéhokoliv zásahu člověka. Já sice nevěřím, že se toho za svého života dočkám, ale věřím, že možnosti 4. úrovně posuneme na maximum. Momentálně už pracujeme na levelu 4B, kdy by letouny létaly spolu ve větších počtech nebo spolupracovaly i s dalšími víceúčelovými roboty,“ dodává Elm.

Reklama

Doporučované