Hlavní obsah

Špatné zprávy ještě před odletem. Dva faktory můžou zdražit dovolenou

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Letos si za dovolenou budou muset turisté připlatit, obává se šéf Booking.com, rezervačního portálu pro ubytování. Zástupci českého turismu nesouhlasí. Zdraží destinace, kde je vysoká poptávka, a exotika kvůli návaznosti spojů.

Článek

Náklady na zahraniční dovolenou budou letos v létě výrazně vyšší. Zájem o cestování s ustupující pandemií je totiž značný, ale v provozu je příliš málo letadel. Prohlásil to šéf rezervačního portálu Booking.com Glenn Fogel v rozhovoru pro BBC a dodal, že už teď se ceny zvyšují.

Řada leteckých společností loni kvůli pandemii výrazně omezila počet provozovaných letadel. Ale protože nejistota je stále značná, nechce se aerolinkám příliš riskovat a vracet stroje na nebe.

„Je zde obrovská poptávka,“ řekl šéf Booking.com. „Každý by chtěl cestovat, ale my všichni to chceme dělat bezpečně,“ dodal. Souhlasí s ním také analytik John Grant ze společnosti OAG, která poskytuje data o cestovním ruchu ve světě. Podle něj lze očekávat i citelný růst cen letenek, jakmile skončí cestovní omezení.

„V krátkodobém výhledu se tak objeví silný růst poptávky a snaha více utrácet,“ řekl Grant, který se v OAG věnuje leteckému sektoru. „Algoritmy v aerolinkách tak zaznamenají zvýšený zájem a podle toho i zvýší ceny.“

České aerolinky drží ceny na loňské úrovni

Podle informací Vladimíry Dufkové, tiskové mluvčí letecké skupiny Smartwings, však zdražování u dopravců skupiny zatím není patrné. „Ceny letenek se nyní pohybují na stejné úrovni jako před nástupem pandemie,“ sdělila Dufková.

Z českých letišť přitom skupina létá do 77 destinací. Lety však plánuje nejen z Česka, ale také ze svých základen v Polsku, Francii, Maďarsku, na Slovensku a Kanárských ostrovech.

Ani podle tuzemských cestovních kanceláří se ceny dovolených v nejžádanějších destinacích, kde Češi obvykle tráví svou letní dovolenou, oproti loňským cenám zásadně nezmění.

Rozdíly mohou být podle tiskové mluvčí cestovní kanceláře Čedok Evy Němečkové u exotických destinací, kam se létá na pravidelných linkách.

„Vyšší ceny letenek souvisí především s výrazně menším počtem letů a také horší návazností spojů. Některé letecké společnosti uzemnily velká letadla a létají pravidelné linky letadly s menší kapacitou míst, s tím je spojen i fakt, že je k dispozici mnohem méně levných letenek v ekonomické třídě,“ vysvětluje Eva Němečková pro SZ Byznys.

Dnes podle ní platí mnohem více než dříve, že cena zájezdu do exotických destinací na pravidelných linkách stoupá s jeho blížícím se termínem.

To potvrdil také místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

„S tvrzením o zvyšování nákladů na letní dovolené se nedá souhlasit. Jsou samozřejmě destinace, do kterých jsou letenky o něco dražší, zvlášť pokud do nich létaly nízkonákladové společnosti a soupeřily mezi sebou, ale je celá řada destinací, které kopírují předchozí ceny, nebo kam ceny klesly,“ sdělil Jan Papež pro SZ Byznys.

Cenu prázdninových zájezdů přes cestovní kanceláře ovlivňují kromě podmínek leteckých společností i podmínky dodavatelů, kteří zajišťují jiné služby – včetně ubytování.

„Cestovní kanceláře sestavují zájezd z mnoha služeb svých dodavatelů. Pokud se některá položka zdraží, musí kancelář zvážit, zda navýšení absorbuje ze své marže, nebo zdraží. Často jsou cestovky ale nuceny zvolit první variantu, protože jim konkurenční prostředí nedovolí zvolit variantu druhou. Každá kancelář má trochu jiný „práh bolesti“ krácení své marže. Obecně ale mohu potvrdit, že pohyb směrem nahoru je ojedinělý,” dodal za asociaci Papež.

O cenách rozhodne poptávka v destinacích

Vývoj cen v prázdninových destinacích se podle odborníků z cestovního ruchu nedá plošně zobecnit. Finální slovo má totiž nakonec vždy poptávka.

„Pandemie ovlivňuje celý sektor cestovního ruchu a může samozřejmě promlouvat i do cen. Nedá se to ale hodnotit paušálně. Jsou třeba hotely, které mohou mírně zdražit, jiné naopak cenu sníží, aby přilákaly klienty. Vždycky nakonec rozhodne poptávka po dané destinaci i konkrétním hotelu. Celkově ale budou převažovat hotely, které se budou snažit klienty přitáhnout příznivou cenou,“ sdělil tiskový mluvčí cestovní kanceláře Exim Tours Petr Kostka.

Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia, zároveň připomíná, že cestovní kanceláře mají letenky a hotely v tomto období roku, tedy krátce před zahájením letní sezony, předem nasmlouvané. „Zdražení se do tohoto léta určitě nepromítne,“ sdělila.

Nejasnosti v očkování

Firmám z cestovního ruchu komplikují plánování i nejasnosti kolem očkování. Zatím není jasné, jak si budou jednotlivé státy uznávat vakcíny aplikované v jiných zemích, zejména pokud jde o různé kontinenty. Totéž platí o testování.

Šéf Booking.com se domnívá, že by pomohl jednotný systém. „Tolik různých lidí v tolika různých vládách mluví o různých programech. Ale v tuto chvíli tady není nic, co by bylo jednotné, takže je to opravdu matoucí,“ upozornil.

„Poslouchal jsem předsedu italské vlády, jak říkal, že chtějí brzy umožnit lidem cestovat do Itálie a že jen musíte prokázat, že jste očkovaní, a pak bude všechno v pořádku. A já když o tom tak přemýšlím, tak já jsem očkovaný, ale jak to mám prokázat? Mám si vzít s sebou jen tu bílou kartičku, kterou mi dali v USA a na které je uvedeno, že jsem byl naočkovaný? Bude to stačit? Toto je potřeba vyjasnit.“

V současné době se testuje několik postupů včetně očkovacích pasů, které prosazuje například Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Některé letecké společnosti už tuto možnost začaly zkoušet. Evropská unie mezitím pracuje na tom, aby do letních dovolených byly k dispozici digitální covidové pasy.

Dohoda se sousedy

Česko chce mít ještě před zavedením celoevropských covidových pasů dohodu se sousedními zeměmi, aby alespoň očkovaní proti covidu-19 mohli volně cestovat. To se snaží aktuálně vyjednat šéf české diplomacie Jakub Kulhánek (ČSSD).

„Náš cíl je mít celoevropské řešení, směřujeme k 1. červenci. Nicméně chceme předem mít dohodu s našimi sousedy, aby alespoň ti, kteří jsou očkováni, mohli volně cestovat,“ řekl Kulhánek. „Všechny země začínají své systémy budovat, systémy certifikátů po očkování, prodělané nemoci. Jde o to, abychom si navzájem dokumenty začali uznávat. To potom vytvoří základ celoevropskému systému,“ doplnil po jednání s Kulhánkem rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg.

Lidé se rozdělí do dvou skupin

Myšlenka, aby mohli cestovat ti, kteří už jsou proti nemoci covid-19 očkovaní, se ale ukázala jako problematická. Lidem se často nelíbí, že by měly existovat dvě skupiny obyvatel, z nichž jedna bude požívat určitých výhod. Varoval před tím například britský úřad pro rovnoprávnost, podle něhož by takový postup mohl vytvořit dvoustupňovou společnost, kdy by svých práv mohla plně využívat pouze část lidí.

To je názor, který podporuje Světová zdravotnická organizace (WHO), ale šéf Booking.com s ním nesouhlasí. „Je pravda, že když nejste očkovaní, tak možná nebudete moci přijet do země, která používá tento přístup. S tím ale nemám problém. Protože alternativa k tomu je co? Že tam nikdo nebude moct přijet? To mně moc smysl nedává.“

Fogel dodal, že existují země, do kterých lidé nemohou přijet, pokud neprokážou, že nejsou očkovaní například proti žluté zimnici. „Není nic špatného na tom, když se používá technologie, která prokáže, že jste bezpečný cestovatel, a která přispěje k tomu, aby se odvětví rychleji zotavilo,“ dodal.

Reklama

Doporučované