Hlavní obsah

Chybná cesta i reálná budoucnost, píší čtenáři o možné energetické revoluci

Foto: Shutterstock.com

Čtenáři diskutují o budoucím vývoji energetiky.

Reklama

Někdejší šéf jaderných elektráren Dukovany i Temelín a generální ředitel skupiny Tedom Vladimír Hlavinka předpověděl v rozhovoru pro Seznam Zprávy velké změny v energetice. O tom, jak se dotknou domácností, diskutují také čtenáři.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o probíhající energetické revoluci.

Jiří Stibůrek: Reálná budoucnost. Já od včerejška topím a ohřívám vodu tepelným čerpadlem ve svém domě. Když mi innogy zvedlo zálohu na plyn z 4 000 Kč na 26 800 Kč, nebylo co řešit. Návratnost odhaduji max. 18 měsíců při současných cenách plynu. Podle mě se brzo jako zásobníky tepla začnou používat podzemní akumulační nádrže s vodou u nemovitostí, kde budou k dispozici pozemky pro tyto akumulace. Nemovitost bude pomocí solárních panelů v létě přebytkem „zadarmo“ natápět podzemní perfektně izolovaný akumulační zásobník s vodou a v topné sezoně z něho čerpat. Plus se může zásobník dotápět již ne zadarmo tepelným čerpadlem, solárním panelem, malou větrnou turbínou i v zimním období. Voda je nedoceněné médium pro akumulaci tepla. Lidi budou muset prostě více přemýšlet. Nouze a ceny klasických energií, nejen ekologie, k tomu lidstvo prostě donutí.

Karel Úbl: Snad to k něčemu povede. V dubnu 2021 mě snad osvítil Bůh a nechal jsem si na dům dát solár. Nic moc velkého – 3,5 kWp, ale v určitém období to zcela pokryje spotřebu. Problém je v tom, že můj dodavatel (MND) nemůže přebytky vykupovat (nemá zdroje), a tak mám jen 2 možnosti. Přejít k ČEZ nebo E.ON se mi nechce (výkupní cena je velmi nízká), tak mi nezbývá než přebytky zadarmo dodávat do sítě.

Michal Kres: Je to zcela chybná cesta. Zaprvé z hlediska stability sítě není totéž, když je několik málo velkokapacitních zdrojů, navíc s rotačními generátory produkujícími čistou sinusovku, a velké množství malých zdrojů produkujících stejnosměrné napětí upravované přes střídač s vysokým obsahem vyšších harmonických. Součet výkonů je stejný, stabilita nikoli. Zadruhé je to i věc spravedlivého přístupu. Protože tímhle budou zjevně zvýhodňováni vlastníci nemovitostí. Lidé, kteří žádnou nemají, se do toho nebudou moci zapojit. A vzhledem k tomu, že se do budoucna počítá s elektrickým pohonem vozidel, tak to zvýhodnění bude markantní, protože vlastníci domků se solárními panely budou moci auto provozovat skoro zadarmo, kdežto lidé žijící ve městě v podnájmu v činžovním domě za to budou platit. Zatřetí jde i o estetiku. Už jsem viděl solární panel na střeše barokní budovy, což je skandální.

Jiří Kříž: Je to velmi prosté. Tohle má dělat státní ČEZ. Vlastník sítě a významných zdrojů má prodávat a vykupovat za spravedlivou cenu a má kombinovat zdroje výroby podle podmínek a hlídat stabilitu, neb má na to všechny instrumenty. Strategickou infrastrukturu má vlastnit a obhospodařovat stát a garantovat všem občanům slušnou cenu. Tenhle byznys se nemá nechávat chytrolínům a spekulantům.

Petr Švanda: Tak nějak jsem vůči regulovatelným blokům fotovoltaiky skeptický. Každý chce dodat do sítě maximum, aby měl co nejkratší návratnost investic. Když mu to budou vypínat v době, kdy je energie nadbytek, což je zpravidla doba, kdy i on má nadbytek energie, nikdo rád nebude. A tak to prostě je. Jsme příliš malá země na to, aby na polovině byla půlnoc a na druhé polovině poledne. Nebo ještě lépe – na půlce léto a na druhé půlce zima. Nebo když zaleze slunce za mrak, poběžím nastartovat kogeneraci?

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Jiří Kutil: Já jsem pořád nemohl pochopit, proč všude ve světě se energie zdražuje o desítky procent, jen u nás o stovky. Tak teď už to konečně chápu. Doteď byla návratnost budování obnovitelných např. solárních zdrojů 30 let při zaručené životnosti 20 let, a proto to skoro nikdo nechtěl. No a protože něco zlevnit, aby se zvýšil odbyt, není zrovna v ČR oblíbený trend, tak použijeme druhý model. Zdražíme energie o 300 %. Hurá a návratnost je rázem necelých 10 let při životnosti 20 let. Takže problém vyřešen, a dokonce jsme získali i prostor pro zdražení až o 50 %, protože návratnost 15 let při životnosti 20 let je pořád ještě výhodná. No nejsou ty české hlavičky geniální?

František Generis: Dokud se potřebné technologie nezlevní do té míry, aby si je mohl dovolit každý, a jejich instalace nebude jednodušší, aby si je dokázal namontovat i průměrně technicky zdatný laik, jsou všechny pohádky o solárech na každé střeše velice úsměvné. Až nastane doba, kdy bude příslušná technologie levná, jednoduše realizovatelná, ale především bude mít jasný ekonomický přínos, obrovská část uživatelů se od systému odpojí a zřídí si samostatný, nezávislý a hlavně levný systém vlastní výroby elektrické energie. Právě takový, který již dnes někteří zahrádkáři či chataři bez elektrické přípojky zcela standardně provozují.

Reklama

Doporučované