Hlavní obsah

Chybou exekutora zůstala bez peněz. Za chybu se jí ale nikdo neomluvil

Záhady Josefa Klímy z 23. 1. 2020: Soudní exekutor požadoval zaplacení pohledávky dvakrát. Za chybu se jí ale nikdo neomluvil.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„ V ten moment jsem si myslela, že to je můj konec. Protože roky za něco bojujete a pak vám to dokáže jeden člověk všechno rozbourat.“ Těmito slovy popisuje Miroslava Tunklová z Podkrkonoší situaci, do které se ne vlastní vinou o loňských Vánocích dostala.

Článek

Bylo to v době, kdy si myslela, že už bude mít konečně klid. Přišel ale nečekaný šok. Před pár lety se její život dostal do slepé uličky. Rozpadlo se jí dlouholeté manželství a k tomu navíc zdědila po bývalém manželovi i po svém otci dluhy, které se blížily k hranici půl milionu.

Proto se rozhodla, že nejlepší variantou bude osobní bankrot čili insolvence. Dobře věděla, že několik let bude krušných. Že bude hospodařit skutečně jen s minimem peněz. Ale vidina, že se jednou všech nechtěných závazků zbaví a bude si zase žít klidný život, znamenala pro ni v podstatě vstupenku do nového života.

Insolvencí nakonec prošla bez jakýchkoliv pochybení a loni v listopadu vydal Krajský soud v Ústí nad Labem usnesení o úplném oddlužení. Konečně tedy uvěřila, že onen nový, čistý život konečně nastal. Opojného pocitu oddluženosti si ale paní Miroslava užila jen pár dní.

Ani ne po měsíci přišla jejímu zaměstnavateli exekuce na její plat. „27. prosince, mezi svátky, mi chodí oznámení z banky. A místo pár stovek do plusu tam bylo 65 000 korun do minusu,“ pokračuje paní Tunklová. Toto nemilé překvapení jí naprosto zkazilo celé vánoční svátky. Zůstat v tomto období bez koruny není asi dvakrát příjemné.

Paradoxem je, že soudní exekutor požadoval zaplacení pohledávky, která byla součástí insolvence paní Tunklové. Takže by měla stejnou věc zaplatit podruhé. Na její písemnou komunikaci se soudním exekutorem ale nikdo dlouhou dobu nereagoval. Až v době našeho natáčení se věci daly do pohybu a chyba exekutora se napravila.

Jak se toto nedopatření vlastně mohlo stát? Jaké je vysvětlení Exekutorské komory? A proč je důležité, abyste si svého exekutora raději hlídali?

Podívejte se na celou reportáž pořadu Záhady Josefa Klímy.

Archiv pořadu Záhady Josefa Klímy najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované