Hlavní obsah

Chybovat je lidské, omlouvá TikTok smazání videa o perzekuci Ujgurů

Foto: TikTok - @getmefamouspartthree

Feroza Azizová obvinila TikTok z toho, že jí cenzuruje videa.

Reklama

Šlo o lidskou chybu, omlouváme se. Čínská platforma TikTok zveřejnila vyjádření k případu Američanky, která skrze tuto aplikaci upozorňovala na utlačování ujgurské menšiny. Její videa i účet ale TikTok několikrát zablokoval a dívka ho obvinila z cenzury.

Článek

Šéf bezpečnosti americké pobočky TikToku Eric Han napsal, že o účty a videa Američanky s afghánskými kořeny Ferozy Azizové se zdvihl nebývalý zájem. Kritici mluví o tom, že firma ByteDance se sídlem v Pekingu maže příspěvky kvůli obsahu, který nevyhovuje čínským zájmům.

„V tomto příspěvku bych rád osvětlil časový sled událostí, omluvil se za chybu a víc vysvětlil naši filozofii moderace (obsahu) a další kroky, které podnikne náš tým jako pokračování trvalého závazku vůči naší komunitě,” píše Eric Han v úvodu oficiálního prohlášení.

Celý problém odstartovala trojdílná série tiktokových videí Azizové, které se tvářily jako makeupové tutorialy. „Ahoj lidi, dneska vás naučím, jak si prodloužit řasy. Nejdříve si vezměte kleštičky a pak si řasy, samozřejmě, natočte,” začíná první video Azizové.

Ve skutečnosti šlo ale o šíření povědomí o bezpráví konaném na Ujgurech ve vězeňských táborech v čínském Sin-ťiangu. Videa rychle přitáhla světovou pozornost. „Kleštičky potom položte a použijte svůj mobil, na kterém teď právě jste, k vyhledání toho, co se děje v Číně. Jak tam mají koncentrační tábory, do kterých posílají nevinné muslimy,” změnila teenagerka najednou téma.

Právě toto první virální video, které mělo přes milion a půl shlédnutí a v němž poukázala na Čínou perzekuci Ujgurů v Číně, ve středu TikTok na padesát minut zablokoval. Poté Azizové zakázal přidat další. Šéf bezpečnosti platformy Han to označil za lidskou chybu při kontrole příspěvků. „Je nutné objasnit, že nic v našich pravidlech nezakazuje obsah, jako je v tomto videu, a tím pádem nemělo být odstraněno. Video jsme odblokovali poté, co zkušený člen našeho týmu kontroly identifikoval chybu a okamžitě ji opravil,” vysvětlil Han.

Lidský faktor

Sedmnáctiletá Azizová má ve svém profilu @getmefamouspartthree napsáno: „Jen muslimka, která chce mít vliv. Naposledy mě smazali.” TikTok jí totiž účet už jednou zablokoval – přidala video, ve kterém si dělala legraci z rasisticky laděných poznámek či urážek, jichž byla kdy terčem. Jedna z nich se týkala i zakladatele teroristické organizace al-Káida Usámy bin Ládina.

Zmínka o terorismu či jeho představitelích je ale proti regulím, uvedla platforma už ve středu. A Han to zopakoval i ve vyjádření. „Uživatelka TikToku použila foto Usámy bin Ládina, což vyústilo v zablokování jejího účtu vzhledem k pravidlům Tiktoku, které jsou proti vyobrazení teroristických představitelů,” napsal šéf bezpečnosti platformy.

Ve vyjádření popsal i způsob, jakým zaměstnanci kontrolují obsah. „Tito lidé mají neuvěřitelně náročný úkol – musí si pustit tisíce videí a pokusit se o solidní soud něčeho, co není tak jasné,” píše se v textu. O pár řádek níž přičítá chybovost lidskému faktoru. „Lidé někdy dělají chyby, třeba takové jako v případu videí účtu @getmefamouspartthree,” uvedl Han.

Už ve středu platforma uvedla, že TikTok politicky citlivý obsah nekoriguje.

Unikl manuál TikToku pro kontrolu obsahu

Britský server The Guardian ale zveřejnil uniklý manuál pro zaměstnance TikToku pro kontrolu obsahu. Platforma v nich nezmiňuje přímo Sin-ťiang, kde Čína drží Ujgury, ale zakazuje „vysoce kontroverzní témata jako separatismus, konflikty náboženských sekt, konflikty mezi etnickými skupinami, například zveličování konfliktů islámských sekt”.

Kromě utlačování Ujgurů TikTok podle The Guardian zakazuje i zmínky o tibetské nezávislosti, masakru na náměstí Nebeského klidu v roce 1989 nebo náboženské skupině Falun Gong.

Server Business Insider přišel se svědectvím zaměstnanců americké pobočky platformy. Ti tvrdili, že jim pekingská centrála nařizovala cenzurovat videa, která by byla z hlediska kultury problematická pro Čínu.

Reklama

Doporučované