Hlavní obsah

Chybovost až 70 procent. Program Antivirus se potýká s problémy

Foto: Profimedia.cz

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo záchranný program Antivirus.

Reklama

Program Antivirus, který zajišťuje českým firmám koncept kurzarbeitu, se setkal s nečekaným problémem. Správně vyplněných žádostí bylo pouze okolo třiceti procent.

Článek

Proslulost byrokracie České republiky překračuje hranice země. Podle dat Světové banky si například pro stavební povolení musí zdejší občan vyhradit okolo 246 dnů. Jenže teď není času nazbyt, takže ministerstvo práce a sociálních věcí se u nového záchranného balíčku snažilo postupovat co nejjednodušeji.

O záchranný program nazvaný Antivirus, jehož prostřednictvím dostanou postižené firmy dlouho očekávaný příspěvek na mzdy, požádaly za první den čtyř tisíce zaměstnavatelů. Další den přibylo 5 107 žádostí. Proces se však zadrhl. V pořádku byla méně než jedna třetina žádostí. Mluvčí ministerstva práce a sociální věcí Kristýna Křupková odmítla technickou chybu, servery po dobu obou dní podle ní nepřesáhly deset procent své kapacity.

Neúplné formuláře

„Za oba dva dny dorazilo zhruba třicet procent žádostí kompletních. Ve zbylých chyběly údaje nebo nebyly vyplněné správně. Pracovníci Úřadu práce České republiky zaměstnavatele ihned kontaktují, aby bylo možné okamžitě opravit či doplnit žádosti,“ uvedla pro Seznam Zprávy Křupková.

Křupková dále upozorňuje na instruktážní video vydané na webu ministerstva, které ukazuje, jak správně vyplnit žádost o program Antivirus. Podle předběžných odhadů ministerstva je nejčastější chybou nekompletnost žádostí. Formulář si totiž lze uložit i v nedokončené podobě a posléze ho poslat.

Náměstek ministryně práce Robin Povšík pro Události ČT odmítl, že problém by byl na straně úřadu. „Ten formulář je mimořádně jednoduchý a my jsme udělali maximum pro to, abychom dobře připravili návod. Kdyby ti žadatelé byli trošičku pozornější a trošičku lépe si načetli, jak mají s tou žádostí pracovat, ušetřili by trošku času sobě a hodně času lidem na Úřadu práce České republiky.“

„Kdyby se chybovost pohybovala nejvýše do dvaceti procent, nevylučoval bych nějaké pochybení na straně žadatelů. Jestliže ale chybovost dosahuje sedmdesáti procent, pak mám oprávněně pochybnost, zda vyplňování žádostí a požadavky kladené na zaměstnavatele jsou dostatečně jednoduché a srozumitelné, jak ministerstvo deklaruje,“ oponuje tiskový mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

A jeho pochybnosti potvrzuje i čtenář, který Seznam Zprávám popsal svoji zkušenost. „Máme zaznamenané případy, kdy klient přesně dodržel postup dle zmíněného videa, nicméně žádost mu byla vrácena kvůli neuvedení odhadované částky příspěvku. Při zpracování smlouvy a podání této žádosti je v instruktážním videu pokyn, že odhadovaná částka není povinným údajem. Přesto se tyto žádosti vrací jako chybně vyplněné a je nutné celou žádost i s přílohou odeslat znovu. Dnes nám bylo pracovnicí úřadu práce sděleno, že došlo k chybě a částka vyžadována je. Je ale spousta žadatelů, kteří nemají zpracované mzdy a nedokážou částku odhadnout.“

Antivirus vs. COVID II

V následujících dnech vstoupí program Antivirus do své druhé fáze, po níž ministerstvo začne zaměstnavatelům vyplácet příspěvky na mzdy. Pomoc se distribuuje ve dvou režimech: A a B. Do prvního jmenovaného spadají firmy, které jsou nucené omezit svůj provoz kvůli vládním opatřením a karanténě. Do režimu B spadají společnosti, jež postihly druhotné hospodářské potíže, jako je například výrazný pokles poptávky u zboží.

Složitost programu Antivirus lze porovnat s finanční injekcí v podobě rychlých a levných půjček v rámci COVID II. Oproti Antiviru nemá COVID II připravené žádné instruktážní video. Samotný formulář obsahuje několik stránek v tabulkovém programu Excel – na rozdíl od Antiviru, který má své rozhraní ve speciální webové aplikaci.

„U COVID II je mnohastránkový formulář, který český podnikatel vyplňuje dva dny. Podívejte se na příklad sousedního Německa, tam má majitel firmy peníze na účtě druhý den po odeslání extrémně jednoduchého formuláře.“ řekla v rozhovoru pro Seznam Zprávy Danuše Nerudová, rektorka Mendelovy univerzity a zároveň členka iniciativy KoroNERV-20.

Reklama

Doporučované