Hlavní obsah

Chyby a podvody u voleb. Dokáže jim stát zabránit?

Duel o podvodech u voleb.Video: Martina Spěváčková

 

Reklama

Hlasy jsou sečteny a povolební vyjednávání se po celé republice rozjíždějí naplno. S oznámením výsledku ale také přicházejí první zprávy o možných podvodech u voleb. Například policie v Ústeckém kraji přijala hned několik podnětů z možného pokusu o ovlivnění celkového skóre. Právě komunální volby jsou přitom nejvíc náchylné k chybám a manipulacím s výsledky. Ministerstvo vnitra proto členy volební komise vyzvalo, aby sčítání nebrali jako dostihový závod, ale byli pozorní.

Článek

Zabralo to? A jde vůbec vyloučit lidskou chybu?

To bude téma dnešního Duelu. V něm spolu diskutovali ústavní právník Marek Antoš a ředitel odboru voleb na Ministerstvu vnitra Petr Vokáč.

Počítejte ve dvojicích a používejte červené tužky

Ministerstvo vnitra pro letošní volby připravilo hned několik změn, které měly zabránit chybám z minulosti. Tou hlavní je tlak na komisaře, aby sčítali zásadně ve dvojicích – a hlavně nespěchali.

Stát se také zaměřil na předsedy okrskových komisí. Chtěl tak předejít banálním chybám, jaké se staly například v roce 2017, kdy v mnohých obcích komisaři zapomněli při sčítání otočit volební lístek, kde byla jména dalších kandidátů s preferenčními hlasy. Právě tato chyba málem stála poslanecké křeslo místopředsedu ODS Martina Kupku. Podle oficiálních výsledků totiž neuspěl, vše ale změnilo rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který nařídil přepočítat preferenční hlasy pro ODS ve Středočeském kraji. Kupka pak po novém sečtení nahradil ve Sněmovně bývalého hejtmana Petra Bendla.

Stát také navýšil odměny pro členy okrskových komisí a ministerstvo navíc prostřednictvím vysokých škol apelovalo na studenty, aby využili tuhle netradiční víkendovou „brigádu“.

Komisaři také měli při sčítaní nově používat výhradně červené tužky, aby nemohli například do lístků sami dodělávat křížky jako preferenční hlasy.

Problémy s podvody hlásí Ústí

Policie v Ústeckém kraji minulý týden přijala několik podnětů kvůli podezření z možného pokusu o ovlivnění voleb, všemi se zabývá. Dílčí úkony, které ve věcech vyšetřovatelé provádí, policie specifikovat nebude.  Kriminalisté zasahovali přímo ve volebních místnostech v Ústí nad Labem a Bílině na Teplicku.

Už během předvolebního týdne a také v pátek dostala policie k prověření několik podezření, že se kupčí s hlasy nebo že se někdo pokouší hlasování zmanipulovat. Většina případů – jak už je v několika posledních volbách zvykem – je ze severních Čech.

Reklama

Související témata:

Doporučované