Hlavní obsah

Do kampaně zasáhne „kniha proti Šlachtovi“. Kdo ji platí, se neví

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Robert Šlachta při zahájení volební kampaně.

Reklama

Zločiny beze zbraní. Tak zní pracovní název chystané knihy, která zanedlouho zamíří do tiskárny. Útočí se v ní na Roberta Šlachtu, státní zástupce a justici. Kdo dílo zaplatí, je tajné.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

V pozadí zuřící předvolební kampaně se chystá k vydání kniha, která útočí na jednoho z kandidátů – předsedu Přísahy Roberta Šlachtu. Kritizuje i práci vysoce postavených žalobců Ivo Ištvana a Lenky Bradáčové a dalších zástupců české justice.

Dílo s názvem Zločiny beze zbraní napíše spisovatelka, která až dosud psala knihy o celebritách. Ve skutečnosti za projektem stojí jeden bývalý politik Úsvitu přímé demokracie a současný poradce Tomia Okamury Jaroslav Novák, přezdívaný Večerníček.

V kapitolách promluví například kandidát Trikolóry Zdeněk Koudelka, syn Babišovy pravé ruky Jiří Faltýnek, jehož jméno zaznělo v korupční kauze Stoka, nebo obhájce v kauze Čapí hnízdo týkající se premiéra Andreje Babiše Josef Bartončík.

Kdo dílo zaplatí, autoři tají. Dle původních plánů měla kniha vyjít ještě před volbami – to se ale s vysokou pravděpodobností nestihne. Nejen kvůli času, autoři se zalekli i toho, aby kniha nebyla vnímána jen jako předvolební „trucakce“.

Zamýšlejí ale vydat před otevřením volebních místností alespoň dva videoklipy, které útočí především na práci ÚOOZ pod vedením Roberta Šlachty.

Večerníčkova Nevina

Pod drobnohledem se ocitne pět velkých případů, jejichž aktéři – ať už jde o stíhané, odsouzené, osvobozené či jejich advokáty – vyjádří své pochybnosti o konání policistů, státních zástupců a soudců. Půjde například o kauzy Jany Nagyové (dnes Nečasové) a pádu Nečasovy vlády, Vidkun, Toflova gangu, solárních elektráren či bratrů Lebánkových.

Na knižním a audiovizuálním projektu se podílí široká skupina podnikatelů, lobbistů, právníků a bývalých politiků. Oficiálně deklarovaným cílem má být reforma ve vyšetřování zločinů a minimalizace justičních omylů.

Spis, který by měl čítat zhruba 400 stran, vydá Nadační fond Projekt Nevina, v jehož čele stojí asistent a poradce předsedy SPD Tomia Okamury Jaroslav Novák – přezdívaný Večerníček. Projekt připravuje po vlastní ose, s lídrem SPD Tomiem Okamurou prý akci neřeší.

Do tisku by kniha měla jít během října. Tedy spíše až po volbách, i když podle šéfa vydavatelské nadace Nováka by knize bývalo prospělo vydání před sněmovním plebiscitem. „Nestihneme to, byť vydat to před volbami by bylo dobré, protože politici jsou citlivější na témata, která lidi trápí,“ řekl Seznam Zprávám „Večerníček“ Novák.

Seznam Zprávy zjistily, že knihu, jejíž pracovní název zní Zločiny beze zbraní, zaštítí spisovatelka Marie Formáčková. „Učila jsem léta ve věznici v Jiřicích a dovedu si dobře představit, jak je člověku, který se ocitne ve věznici, aniž by něco provedl. Chtěla bych, aby si čtenář uvědomil, že křivda může postihnout každého z nás a každý z nás se může stát objektem justiční zvůle nebo omylu,“ řekla spisovatelka Seznam Zprávám.

Jakým způsobem se spisovatelka, která před dvěma lety sepsala například knihu o moderátoru Lubomíru Veselém, k projektu dostala, není jasné. S nápadem napsat o justičních proviněních prý autorka knih o životě herečky Heleny Růžičkové přišla sama.

Nemá prý žádnou smlouvu ani nedostane honorář. „I když jsem napsala víc než stovku knih, tato je první, kterou si u mě nikdo neobjednal. Prostě jsem měla potřebu to napsat,“ řekla Seznam Zprávám spisovatelka. Není ani jasné, jak se spojila s Večerníčkem a zda oslovila skupinu přispěvatelů sama.

Kdo to platí? Neřekneme

O tom, v jakém nákladu kniha vyjde, podle Okamurova blízkého poradce Nováka rozhodnou peníze. Jenže na dotaz, kdo celou akci zaplatí, nechce odpovědět. „Mám představu o partnerech, ale nebudu o nich teď mluvit. Jsme nadační fond, v momentě, kdy peníze dojdou, sponzorům veřejně poděkujeme,“ uvedl Novák.

Jeden z kritizovaných – Robert Šlachta – se domnívá, že projekt má poškodit jeho politickou aktivitu, byť aktéři projektu se dušují, že do voleb zasahovat nechtějí.

„Podle mého názoru je to koordinovaná snaha o likvidaci nejen mé osoby, ale i celého hnutí Přísaha, které jde do politiky s cílem zpřetrhat všechny tyto korupční a mafiánské vazby. Podle mých informací jsou v tom zapojené desítky osob napojené na další politické strany, ve hře je i advokátní mafie,“ řekl Seznam Zprávám šéf Přísahy, která v průzkumech osciluje kolem pětiprocentní hranice zvolitelnosti do Poslanecké sněmovny.

Foto: Seznam Zprávy

Snímek z natáčení dokumentu, který se mimo jiné opře do činnosti vyšetřovatelů pod vedením expolicisty Roberta Šlachty či olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana.

Kritice se v knize nevyhne ani Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které vede Ivo Ištvan. „Neslyšel jsem o tom. Nevím ani, proč by mě to mělo zajímat. Předpokládám, že půjde o jakýsi souhrn argumentace obhajoby, která byla v individuálních případech úspěšná či neúspěšná,“ řekl olomoucký vrchní žalobce Seznam Zprávám.

Jaroslav Novák se tématem justičních omylů dle svých slov zabývá 40 let. V minulosti si prý myslel, že bude stačit, když téma zvedne politicky – například skrze Tomia Okamuru, kterému ve Sněmovně dělá asistenta.

„Problém je, že u státních zástupců a soudců se všichni bojí. Pokud chci, aby parlament prosadil nějakou změnu, potřebuji mít mediální podporu. Zjistil jsem, že noviny ani politika samostatně nic nedokážou, důležitá je synergie. Musím veřejnosti dokázat, k jakým zločinům tady dochází,“ uvedl Novák.

Faltýnek má výhrady k žalobcům

Jedním z těch, kdo se chystá v citovaném projektu promluvit na kameru, je syn šéfa poslaneckého klubu ANO Jiří Faltýnek. V policejních materiálech ze spisu brněnské korupční kauzy Stoka vedli policisté jeho jméno mezi těmi, proti kterým zahájili v únoru 2019 pro podezření z manipulací s veřejnými zakázkami trestní řízení. Obviněn nakonec nebyl.

„Je možné, že na videu promluvím o svém příběhu. Chtěl bych ale dodat, že podle mě policie pracuje skvěle, v NCOZ jsou profíci. Zažil jsem to při tátově domovní prohlídce, chovali se opravdu profesionálně. Výhrady mám ale k práci státních zástupců, kteří umějí rozpoutat velké operace, všichni na vazbách a tak dále. V knize promluví odborníci, jsem rád, že dílo vznikne,“ řekl Jiří Faltýnek Seznam Zprávám.

Poté, co se jeho jméno začalo zmiňovat v souvislosti s případem Stoka, začal mu prý někdo na Facebooku vyhrožovat. „Bylo to koncipované jako tisková zpráva z budoucnosti, že jsem byl nalezen mrtev vedle táty na naší chatě. Podal jsem trestní oznámení, žalobce to ale ani nepostoupil k policistům,“ stěžuje si Faltýnek junior, který kvůli Stoce přerušil členství v hnutí ANO.

Jeho otce v minulosti zastupoval brněnský advokát Josef Bartončík, jehož advokátní kancelář má momentálně na starosti i obhajobu premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo. I ten se do projektu zapojí. „Iniciativu vítám, je do další kamínek do diskuse, kterou je třeba posunout dále. Z podobného důvodu před lety vznikla Unie obhájců. Je potřeba dění v justici trochu vycentrovat,“ řekl Bartončík Seznam Zprávám.

Kriticky na adresu žalobců vystoupí také právník a někdejší neúspěšný aspirant na funkci ústavního soudce Zdeněk Koudelka, který v Jihomoravském kraji kandiduje ze 2. místa za koalici Trikolóry do Poslanecké sněmovny. „Je pravda, že jsem do projektu přispěl. Dlouhodobě se věnuji tématu postavení státního zastupitelství. Pro mě je klíčová změna praxe,“ řekl Seznam Zprávám bývalý poslanec za ČSSD.

Reklama

Doporučované