Hlavní obsah

Na stát se valí vlna žalob, jen skiareály budou chtít až pět miliard

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Lyžařské areály, obchody, restaurace i služby. Na vládu teď míří mnoho žalob za pandemické uzavření byznysu.

Článek

Po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, že plošné uzavření služeb je protiprávní, vláda uspíšila jejich rozvolňování. Teď bude čelit vlně žalob.

„Třicet jich už je podaných a ve stejné intenzitě chystáme další. Žalob bude spousta, vytvořili jsme na ně i vzor a spolupracujeme s panem advokátem Radkem Suchým. Vláda tahala podnikatele a živnostníky za nos. A nejhorší na tom je, že věděla, že jedná protiústavně, přiznal to sám ministr zdravotnictví, “ řekl například místopředseda hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES Jiří Janeček.

Majitel minipivovaru a restaurace Malý Janek v Jincích na Příbramsku patřil k prvním restauratérům, kteří nejdříve po vládou nařízeném zkrácení otvírací doby a později i po úplném zákazu provozu odmítli nařízení respektovat. Podle něj jsou provozovatelé, kteří odmítli zavřít, na tom nyní lépe než ti, kteří opatření dodržovali. Domnívá se totiž, že rozhodnutím Nejvyššího správního soudu podnikatelé přišli o nárok na kompenzace od státu.

„Je smutné, že ti, co slepě uvěřili vládě, naletěli. Vládním představitelům se podařilo dostat živnostníky do strašné situace,“ říká Janeček pro SZ Byznys s tím, že na červen iniciativa svolává demonstraci na Václavské náměstí, kam zve i vládní představitele, a doufá, že se někdo z nich alespoň omluví.

A žaloby chystají i obchodníci. „Vím, že někteří obchodníci už se o tom baví se svými právníky. My jsme pro ně navíc ve spolupráci s advokátními kancelářemi připravili i vzorové texty, kam se jen doplní nacionále, škody a podobně,“ říká Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu, s tím, že nepůjde jen o obchody, ale také restaurace, wellness centra či posilovny.

„Budou jich určitě desítky, možná stovky. Bylo by jich víc, ale někteří přiznávají, že na to teď nemají kapacitu a musí se soustředit na restart byznysu,“ dodává Prouza.

Žalobu u Vrchního soudu v Praze už podala také Asociace lanové dopravy za uzavření venkovních sportovišť s odůvodněním, že snižuje mobilitu obyvatel. „Zadali jsme to dvěma právním kancelářím, konzultovali s odborníky a žalobu jsme podali na konci března. Dohoda našich členů byla taková, že to nenecháme jen tak lehce proběhnout. Pro stát bylo jednodušší vše zavřít než nějak regulovat,“ říká Jakub Juračka, prezident Asociace lanové dopravy, s tím, že na rozsudek zatím čekají.

„Věřím, že se však ukáže, že omezení byla nezákonná. Jakmile se domůžeme rozsudku, můžeme začít žádat náhradu škody. Hory za sezonu vydělají od tří do pěti miliard korun,“ říká Juračka s tím, že rozhodnutí soudu provozovatelům pomůže také při dalším případném omezování.

Reklama

Doporučované