Hlavní obsah

Chystá se výměna šéfa zdravotní pojišťovny. Nastoupit má Vojtěchův člověk

Foto: ČTK, ČTK

Náměstek VZP David Šmehlík na tiskové konferenci s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem.

Reklama

Ředitel Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra David Kostka říká, že byl požádán, aby odešel z funkce. Na jeho místo by mohl podle zjištění Seznam Zpráv nastoupit náměstek ze Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík.

Článek

Začátkem února se vyjednavači hnutí ANO a KSČM dohodli na sloučení Vojenské zdravotní pojišťovny a Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra. Fúzi měl řídit David Šmehlík, náměstek Všeobecné zdravotní pojišťovny a také bývalý poradce ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

Plán na spojení dvou pojišťoven zaměřených na klienty ze státních bezpečnostních složek a úřadů však tehdy narazil na odpor a prozatím z něj sešlo. S tím se rozplynula i perspektiva pro Davida Šmehlíka, že se stane šéfem sjednocené instituce.

Nyní je však podle zjištění Seznam Zpráv připraveno náhradní řešení. Šmehlík by se podle několika důvěryhodných zdrojů Seznam Zpráv mohl stát novým ředitelem „vnitrácké“ zdravotní pojišťovny.

Podmínkou je, že funkci uvolní současný šéf ZPMV David Kostka. Ten dostal vzkaz, aby odešel dobrovolně, ale odmítl. Správní rada pojišťovny, která ho může odvolat, se sejde ve čtvrtek.

„Pozval si mě předseda správní rady a oznámil, že možnost odchodu je na stole. Řekl jsem, že k tomu nevidím důvod,“ řekl Kostka Seznam Zprávám. Dodal nicméně, že bude respektovat rozhodnutí správní rady pojišťovny.

Právě slova současného šéfa pojišťovny Kostky, že ho k odchodu vyzval náměstek ministra vnitra Jiří Nováček jako předseda správní rady zdravotní pojišťovny, jsou hlavní indicií, že se změna v čele pojišťovny chystá.

Oficiálně se k ní totiž nechce nikdo přímo vyjádřit.

Ministerstvo zdravotnictví na dotaz Seznam Zpráv popřelo, že by ministr Vojtěch tuto personální výměnu osobně řešil. „Jmenování a odvolání ředitele pojišťovny je v kompetenci a odpovědnosti správní rady pojišťovny, nikoli Ministerstva zdravotnictví a už vůbec ne ministra zdravotnictví,“ uvedla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová. Zdůraznila, že Vojtěch do záležitostí ZPMV „nijak nezasahuje“.

Šéf Vojtěchova kabinetu Petr Jarema, který je jedním ze tří zástupců Ministerstva zdravotnictví ve správní radě pojišťovny, uvedl, že o výměně ředitele nic neví. „Nechci předbíhat, co bude zítra na správní radě. Já kolem toho ale nic nevyjednávám,“ prohlásil Jarema.

A David Šmehlík na několik dotazů Seznam Zpráv reagoval pouze slovy, že nabídku stát se šéfem Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra nedostal. „Osloven s nabídkou jsem nebyl,“ uvedl Šmehlík.

Podstatné je, aby s výměnou ve vedení ZPMV souhlasil ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček. Ten má jako šéf resortu dosah na velkou část správní rady pojišťovny.

Vláda v radě obsazuje pouze pět z patnácti členů, z toho Vojtěchovo ministerstvo tři. Dalších pět členů volí zaměstnavatelské organizace a pět míst obsazují odbory.

Ministr Hamáček na dotaz redakce týkající se změny v čele pojišťovny nereagoval. Tiskový odbor jeho ministerstva, který dostal otázky v úterý před 14. hodinou sice přislíbil odpovědět, do středečního poledne se však nevyjádřil.

Za Kostku se mezitím postavili zástupci odborů, kteří mají v patnáctičlenné radě pět míst.

„K odchodu Davida Kostky nejsou žádné důvody. Má naprosto excelentní výsledky. Jako zástupci zaměstnanců jsme v tom zajedno,“ řekl Seznam Zprávám jeden z členů rady za odbory, který nechtěl být jmenován.

Ve správní radě zasedá také policejní prezident Jan Švejdar, ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal nebo generální ředitel Hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba.

„Pan policejní prezident se k volbě nyní nebude vyjadřovat,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

S předstihem se podle mluvčí Vězeňské služby Markéty Prunerové k personální výměně nechtěl vyjadřovat ani Dohnal.

Šéf hasičů Ryba se podle své mluvčí Nicole Studené čtvrtečního jednání nezúčastní ze zdravotních důvodů.

Náměstek Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík měl našlápnuto k postupu už loni. V listopadu měl jako favorit premiéra Andreje Babiše obsadit ředitelskou židli ve VZP, správní rada největší pojišťovny však ve funkci potvrdila dosavadního šéfa Zdeňka Kabátka.

Reklama

Doporučované