Hlavní obsah

Chystá se zákon, který může nemocnice z center měst vytlačit na periferie

Zákon o univerzitních nemocnicích dostanou poslanci ve sněmovně Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Poslanci dostanou ve Sněmovně poprvé na stůl jeden z nejspornějších zákonů poslední doby.

Článek

Podle kritiků může změnit dostupnost, kterou dnes velké fakultní nemocnice nabízejí v centrech měst. Pokud nový zákon, jenž doputoval na aktuální jednání Poslanecké sněmovny, projde, může se stát, že fakultní nemocnice přesunou své služby sice do nových a moderních, ale na okraji měst umístěných budov.

Dát věci do pohybu mohou paragrafy, jež nemocnicím s vlivem státu značně zjednoduší prodávat majetek. Jak movitý, tak nemovitý - tedy i staré budovy a pozemky.

Ani ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) přitom nezastírá, že po schválení zákona se prodej majetku nynějších fakultních nemocnic rozhýbe.

Nemocnice by podle něho díky prodeji lukrativních nemovitostí v centrech měst získaly chybějící peníze. Ministerstvo mluví o tom, že by mohly být určeny například na opravy dalších nemocničních budov. Avšak sám ministr Ludvík uvádí i mnohem odvážnější příklad - z Brna.

„Má se zde stavět úplně nová nemocnice. Ta stará je v centru města, je to lukrativní nemovitost, kterou nemocnice nebude potřebovat. Takže ta by se prodala," říká.

Podle starého zákona o fakultních zařízeních - i podle slov ministra Ludvíka - by nemocnice peníze z prodeje nemovitostí pravděpodobně „nikdy neviděly". Majetek by totiž musel být nabídnut státu.

Podle návrhu nového zákona by ovšem příjmy z prodejů budov nemocnice mohly dál použít, například na své investice.

Změny v novém zákoně

1. Deset „fakultních“ nemocnic změní název a budou z nich nemocnice „univerzitní“.

2. Změní se nakládání s majetkem. Dnes jsou totiž fakultní nemocnice příspěvkovými organizacemi, a pokud chtějí prodat majetek, musí to odsouhlasit vláda. Nyní by nově stačil souhlas resortů zdravotnictví a financí.

3. Zákon by měl v ideálním případě platit od roku 2018.

Kritici zákona jsou přesvědčeni, že nové paragrafy oslabí ochranu státního majetku a lukrativní nemovitosti v centrech velkých měst se začnou rozprodávat ve velkém.

„V českých poměrech to vždycky funguje tak, že každé oslabení ochrany státního majetku před prodejem vede k tomu, že majetek bude prodán," říká komentátor portálu Echo24 Petr Holub.

Připomíná, že se zákonem o univerzitních nemocnicích přišel kdysi například exministr Tomáš Julínek. „Nápady se v určitých periodách vracejí," říká Petr Holub. Snahu prodat například celý areál Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí diskutovala už vláda Mirka Topolánka těsně před tím, než byla svržena ve Sněmovně. O něčem podobném uvažovala i úřednická vláda Jana Fischera v roce 2010.“

Na periferii? Žádný problém, míní Ludvík

Podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka ovšem případná výstavba nemocnic v okrajových částech měst v dnešní době už „nepředstavuje žádný větší problém".

„Systém dopravy je jiný, systém zdravotní péče je taky jiný, máme systém urgentních příjmů, máme systém dojezdu zdravotnické záchranné služby. Ta otázka – na periferii, nebo v centru města, už není zdaleka tak klíčová, jako byla třeba v 50. letech,“ vysvětluje Ludvík.

Kritik celého plánu, prezident České lékařské komory Milan Kubek, však ministru Ludvíkovi na dálku připomíná zkušenost z jeho působení v roli ředitele Fakultní nemocnice v Motole.

„Motol stojí 30 let a teprve poslední roky tam konečně jezdí metro. Takže až poslední roky se tam pacienti dostanou civilizovaným způsobem. Otázky parkování a podobně nejsou vyřešeny dodnes uspokojivě," vypočítává Kubek.

Víc než investice

Šéf vlivné lékařské komory i publicista Holub pak připomínají, že rozprodej majetku a stavba nových pavilonů lepší péči nezajistí.

„Miliardové investice znamenají možnost milionových provizí," říká Kubek s tím, že české zdravotnictví potřebuje především kvalifikovaný personál, a ne další investice do nových budov.

Petr Holub připouští, že forma příspěvkových organizací byla v jistých ohledech sporná, ale vzhledem k ochraně majetku podle něho velmi užitečná.

„Žádné nemovitosti velkých nemocnic se neprodávaly, všechny zůstaly státní a pro české zdravotnictví to nepochybně bylo velice užitečné. V zemích jako je Česká republika nebo třeba jiné země Visegrádu vede jakákoliv privatizace ve zdravotnictví zákonitě k poklesu kvality péče,“ míní Holub.

Které nemocnice by se mohly začít rozprodávat? Pusťte si video na začátku článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované