Hlavní obsah

Chystají na nás past, varují extremisté před demonstrací u Kapitolu

Foto: Profimedia.cz

Americký Kapitol znovu obehnaný plotem.

Reklama

Washington D.C. se připravuje na sobotní protest. Do ulic mají vyjít příznivci těch, kteří byli 6. ledna zatčeni při útoku na americký Kapitol. Krajní pravice ale varuje, že jde o past.

Článek

„Justice for J6“, tedy Spravedlnost za 6. leden. Tak se jmenuje demonstrace, která se má konat v sobotu v americkém hlavním městě Washington D.C. Policie se už připravuje na potenciální násilnosti a kolem budovy Kapitolu zase jednou vyrostly bezpečnostní ploty, píše britský list The Guardian.

Podle místních i federálních úřadů by ale mělo jít o spíše komorní akci, tedy přinejmenším v porovnání právě s nepokoji, k nimž došlo na začátku roku. U Kapitolu se sešly desítky tisíc příznivců exprezidenta Donalda Trumpa a protesty proti výsledkům volby hlavy Spojených států si nakonec vyžádaly několik obětí.

Na pravicových fórech se nyní představitelé z této sféry vyslovují pro to, aby se lidé sobotní demonstrace neúčastnili. „Většina těch, co se o akci nějak zmiňuje, varuje ostatní, aby se D.C. vyhnuli,“ uvedla výzkumnice Cassie Millerová ze Southern Poverty Law Center. „Všechny extremistické skupiny, které o ní mluví, varují lidi, aby se akce neúčastnili.“

Jde podle nich o „past, kterou nastražily federální úřady“. A to kvůli tomu, aby mohly účastníky při protestu pozorovat nebo zatknout. Jak uvedl odborník na americký extremismus Jared Holt pro server Vox, skupiny se obávají toho, že bude demonstrující dav plný informátorů napojených na tajné služby.

„Zní to jako chyták“

Americké úřady už dříve varovaly, že se protestu údajně zúčastní ultrapravicové, neofašistické uskupení Proud Boys a milice Oath Keepers, jejichž členové nyní po útoku na Kapitol čelí nejtvrdším trestům. Skupiny se ale od sobotní akce oficiálně distancovaly.

„Zní to jako chyták. Nejdeme tam – a vy byste také neměli,“ vyjádřilo se uskupení Proud Boys. „Nevím o žádných konkrétních plánech kromě toho, že budeme tento mediální prefabrikát sledovat,“ uvedla zase Kelly SoRelleová, právní zástupkyně milice Oath Keepers.

Foto: Profimedia.cz

Předseda uskupení Proud Boys Enrique Tarrio 6. září předtím, než nastoupil k výkonu trestu – za mřížemi stráví pět měsíců. Jeho „Hrdí chlapci“ totiž vnikli do kostela ve Washingtonu, kde ukradli vlajku Black Lives Matter. Tu Tarrio později zapálil. Když ho v lednu zadržela policie, měl u sebe navíc dva nelegální velkokapacitní zásobníky ke střelným zbraním, se kterými se chystal na protest před Kapitol 6. ledna.

Ani republikánští zákonodárci, kteří v lednu hájili útočníky na Kapitol, na sobotní protest nemíří. Včetně Marjorie Taylor Greeneové a Madisona Cawthorna, kteří svou neúčast potvrdili už před týdnem serveru Politico.

Udržet Trumpovu rétoriku při životě

Akci organizuje někdejší níže postavený člen týmu kampaně Donalda Trumpa Matt Braynard. A to přes neziskovou organizaci Look Ahead America, v jejímž čele působí.

Cílem protestu Justice for J6 je upozornit na situaci, v jaké je nyní více než 560 osob zatčených v souvislosti s lednovými nepokoji u Kapitolu. Ty ale v porovnání s průměrem dopadly nad očekávání dobře – přes sedmdesát procent z nich bylo propuštěno s tím, že čekají na rozhodnutí soudu.

Za mřížemi zůstává jen pár desítek lidí. Ti, které soudy poslaly do vězení, dostali po lednových nepokojích s pěti oběťmi tresty v maximální výši osmi měsíců odnětí svobody.

Hlavním cílem události je proto podle Voxu udržet tvrzení Donalda Trumpa o ukradených volbách při životě. Bývalá hlava státu ostatně od této rétoriky neustoupila.

„Naše srdce i mysl jsou s těmi, kteří jsou tak nespravedlivě perzekuováni kvůli demonstraci proti zmanipulovaným výsledkům prezidentských voleb, jež se konala 6. ledna,“ zveřejnil Trump vyjádření k sobotní akci. „Mimo všechno ostatní jsme se přesvědčili, že v systému spravedlnosti funguje dvojí metr. Nakonec však spravedlnost zvítězí,“ dodal exprezident.

Reklama

Doporučované