Hlavní obsah

Chystají se opatření mířená pouze proti kultuře, obává se Zaorálek

Foto: vlada.cz

Ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Reklama

Ministr kultury Lubomír Zaorálek před páteční vládou předem odmítá, aby se opatření proti koronaviru zaváděla pouze v oblasti kultury. Řekl to v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Obává se, že kultura bude první na řadě.

Článek

Vláda chystá v pátek oznámit další zpřísnění opatření kvůli velkým přírůstkům nakažených. Ve čtvrtek ráno se schází Rada pro zdravotní rizika, kterou svolal premiér Andrej Babiš.

Končící ministr kultury Lubomír Zaorálek už předem oznámil, že pokud bude vláda v pátek jednat o dalším zpřísnění podmínek pro kulturu na úkor jiných oblastí, bude hlasovat proti.

Úvahy Ministerstva zdravotnictví jdou tím směrem, že by na kulturní akce mohli jít jen návštěvníci, kteří jsou očkovaní nebo prodělali covid, a testy by nestačily.
Lubomír Zaorálek, ministr kultury

Na Twitteru jste vyslovil obavy, že se zpřísní opatření pouze v oblasti kultury. Z čeho vycházíte?

Ano, obávám se toho. Na vládě jsme dnes oblast kultury sice neřešili, ale máme indikace z Ministerstva zdravotnictví, že uvažují tímto směrem. Ostatně tuším, že veřejně to naznačila i náměstkyně ministra zdravotnictví paní Vašáková. Čeho se obávám, je to, že opět vznikne asymetrie opatření pro různé oblasti života a kultura na tom bude bitá.

O jaká opatření by se mohlo jednat?

Úvahy Ministerstva zdravotnictví jdou tím směrem, že by na kulturní akce mohli jít jen návštěvníci, kteří jsou očkovaní nebo prodělali covid, a testy by nestačily. Anebo druhá varianta, že by pro kulturní akce museli mít pouze testy PCR.

Kde všude by tato pravidla měla platit kromě oblasti kultury?

Obávám se, že by zpřísnění platilo právě jen pro oblast kultury, proto jsem se také dnes k tomu veřejně vyjádřil.

Vidíte prostor pro opatření, které by bylo možné zavést v kultuře bez toho, aby to lidé z této oblasti pocítili, nebo si myslíte, že současná pravidla jsou dostatečná?

Myslím, že současná opatření pro oblast kultury jsou zatím dostatečná. Pokud by při zhoršení epidemické situace došlo k dalšímu zpřísňování opatření, muselo by to být i v dalších oblastech, nejen v kultuře. A samozřejmě že v takové situaci by je lidé nejen pracující v těchto oblastech, ale i návštěvníci a zákazníci již pocítili.

Reklama

Doporučované