Hlavní obsah

Chystají turné po věznicích. O vaši lítost nestojí a milují černý humor. Kapela The Tap Tap

Šimon Ornest: Dvacet let s The Tap Tap. Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Pořád jsme trochu atrakce. V showbyznysu funguje, že jste trochu jiní,” říká Šimon Ornest, kapelník, který před 20 lety jako vychovatel v Jedličkově ústavu založil kapelu - a teď z ní má „malý podnik”, jak to popisuje. Malý, ale hodně slavný.

Článek

Dvacáté výročí si zaslouží výjimečnou oslavu - a Šimon Ornest pro svůj orchestr jednu takovou právě chystá. Pokud vše dopadne podle plánů, zahájí The Tap Tap v červnu v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou turné po českých věznicích.

„Ve věznicích ještě něco takového nebylo,” vysvětluje svůj záměr čtyřiačtyřicetiletý kapelník. „Že lidé s handicapem věnují svůj čas lidem ve věznicích, má podle mě společenský přesah. Vím, že existuje námitka, že lidé jsou ve věznicích za trest. Ale 99,9 procenta z nich se pak vrací mezi nás. Jsou to nápravná zařízení. Když budou jen trestaní a nebude se s nimi pracovat, tak k oné nápravě těžko dojde.”

V jeho kapele hraje řada muzikantů s handicapem, ovšem jestli o něco opravdu nestojí, je to soucit. Možná i proto je v The Tap Tap velmi oblíbený černý humor.  „To je specifická česká vlastnost, naše forma odboje, pomáhá přežít těžké životní situace,” tvrdí Ornest. Existuje ale hranice, za kterou se černý humor mění v bolestnou urážku?  „Hranice je tam, kde už to někoho ponižuje, vzbuzuje negativní emoce nebo označuje celou skupinu za méněcennou,” má jasno Ornest.

Podívejte se ve videu nahoře na celý rozhovor.

Pořad Výzva vysílá každý den celoplošná Televize Seznam. Jak ji naladit, stručný návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované