Hlavní obsah

Chystaný film o Jánu Mančuškovi má podle režiséra dílo zasadit do přítomnosti

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Chystaný dokumentární snímek o českém umělci se slovenskými kořeny Jánu Mančuškovi se snaží nad rámec vzpomínání jeho díla zasadit do přítomnosti a znovu se s nimi konfrontovat.

Článek

Snímek s názvem Ján Mančuška: Chybění, jehož natáčení je podle režiséra Štěpána Pecha z větší části hotovo, má mít premiéru v září 2022.

„Ten dokument je postaven na několika klíčových Jánových dílech a ty rekonstruujeme v případě, že se jedná o performance. Nebo je znova instalujeme, když se jedná o dílo, nebo znovu inscenujeme divadelní představení. Snažíme se jeho práce zpřítomnit, znovu se s nimi konfrontovat. Nebýt odkázáni jenom na vzpomínání, na paměť, ale vlastně mít tu možnost to znova prožít, znova ty věci vidět,“ uvedl Pech.

Dokument je podle Pecha zhruba z 80 procent natočen. Záběry kromě Prahy vznikaly i na Slovensku či v Berlíně a New Yorku, kde výtvarníka zastupovaly různé galerie.

V grafických dílnách Akademie výtvarných umění se dnes sešli pedagogové ze tří ateliérů, ve kterých výtvarník studoval - Jana Svobodová z kreslířského ateliéru, Vladimír Kokolia z grafického ateliéru a Jiří Kovanda z malířského ateliéru. Výtvarníci hovořili mimo jiné o uměleckém vývoji Mančušky. Setkání však dominovala rekonstrukce a tisk grafik z matric, které v dílnách po umělci zůstaly.

„Rekonstruuje se ta původní barevnost a jsou tady studenti, kteří se na tom učí tisknout. Nedíváme se na tištěné grafiky, ale tiskneme je. Když jsme v tom procesu a vidíme, jak vznikají barvy, vidíme ten proces, dostáváme se do konkrétního tahu, tak nám to dává informace o tom, jakým způsobem pracoval a tvořil,“ popsal Pecha, který pro Mančušku dříve pracoval jako asistent.

„Je to pro mě osobní práce. Můžu se nějakým způsobem znova potkat s někým, kdo pro mě byl důležitý a nějakým způsobem pokračovat v tom vztahu,“ dodal režisér.

Mančuška se narodil v roce 1972 v Bratislavě, ale od dětství žil v Praze, kam se jeho rodina přestěhovala. Vystudoval Akademii výtvarných umění, dostal Cenu Jindřicha Chalupeckého za rok 2004. Vystavoval v New Yorku, účastnil se přehlídky Manifesta v Berlíně, byl spolutvůrcem expozice na benátském bienále. Zemřel v roce 2011.

Reklama

Související témata:

Doporučované