Hlavní obsah

Chystáte se na dovolenou letadlem? Zde je vše, co potřebujete vědět

Foto: Seznam Zprávy

Už během třetí hodiny ranní se u přepážek tvoří několikametrové fronty.

Reklama

Chystáte se na dovolenou letadlem? Jak vypadá pražské letiště jen několik dní po obnovení letů a oficiálním spuštění letní sezony, zjišťovaly na místě Seznam Zprávy.

Článek

Ať už se člověk chystá do Schengenu, nebo za oceán, cesta ho zavede na jediný terminál. Vzhledem k tomu, že cestování je stále zčásti omezeno, letiště sdružuje veškeré lety na jedno místo. A to doslova. Na odbavení zavazadel totiž čekají všichni pasažéři v jedné frontě.

A přestože reproduktory už u vstupu hlásí nutnost roušek a dodržování dvoumetrových rozestupů, realita je jiná. Vzhledem k počtu turistů, kteří čekají v jedné dlouhé frontě, vyjde toto nařízení zcela naprázdno.

Po odbavení na pasažéry jako vždy čeká policejní a bezpečnostní kontrola, na které je asi nic nepřekvapí. V bezcelní zóně však asi každý pozná, že letiště není jako dřív.

Klienty Smartwings, kteří na pražském letišti v dnešních dnech absolutně převládají, potkáte jedině v roušce. Hojně také využívají pumpy s antibakteriálním gelem, které jsou mimochodem k zakoupení v téměř každém obchodě. Cena se průměrně pohybuje kolem stokoruny.

Foto: Seznam Zprávy

Antibakteriální gely najdete na letišti na stojanu „Must have!“

Seznam Zprávy od turistů také zjišťovaly, jak se podle jejich názoru dovolená v letošním létě změní. Většina z nich vidí současnou situaci pozitivně a tvrdí, že kromě zásoby roušek a antibakteriálního gelu se na jejich dovolené nic nezmění.

Někteří naopak podle svých slov vyrazili „téměř z donucení“. Manželská dvojice, která míří na dovolenou na ostrov Korfu, vysvětlila, že u cestovní kanceláře původně zakoupili zájezd na Rhodos, situace jim však neumožnila vycestovat, a tak své plány museli pozměnit.

Stejně jako na letišti i v letadle pasažéry čeká poučení o bezpečnostních pravidlech. „Po celou dobu letu, prosíme, mějte svá ústa a nos zakryté rouškou nebo ústenkou,“ ozývá se z mikrofonu stevardů na palubě ČSA.

Nutný je vstupní formulář

Pro dovolenou v Řecku je kromě pojištění naprosto zásadní také vstupní formulář, takzvaný Passenger Locator Form, který cestovatelé musí vyplnit nejpozději 48 hodin před cestou. Následně elektronicky obdrží vlastní QR kód, kterým se při vstupu do země prokážou. Zbrusu nový formulář má umožnit evidenci a lokaci cestovatelů.

Po vystoupení na letišti na Korfu nastává ten pravý čas prokázat se vygenerovaným kódem. Důležitou informací pro každého turistu je, že číselný kód už dopředu rozhodne, kdo se u vstupu do země bude muset zúčastnit preventivního testování na koronavirus.

Podle zkušenosti Seznam Zpráv se na testování dostala přibližně třetina pasažérů letadla.

Foto: Seznam Zprávy

Takto vypadá testování na koronavirus v příletové hale na letišti na Korfu.

Nepříjemného odběru krve se ale nikdo bát nemusí. Kontrola se děje prostřednictvím krčního výtěru. Jeden z účastníků testování Seznam Zprávám řekl, že celý proces probíhá velmi rychle. Zdravotníci provedou výtěr, zapíšou kontaktní informace a testovaná osoba odchází. Bez ohledu na to, jaký bude potenciální výsledek. Pokud by se následně ukázalo, že turista přece jen nakažený byl, od řecké vlády by mu přišla SMS s dalšími informacemi, říká testovaný český pasažér.

Jak celý systém prevence funguje a zda funguje efektivně? Těžko říct. Tamní zaměstnanci letiště odmítli zavedenou praxi okomentovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované