Hlavní obsah

Co je chytrá karanténa, jak funguje a jaký byl její vývoj

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

1. května 2020 byl oficiálně celoplošně spuštěn systém chytré karantény v České republice. Co to je, jak funguje a jaká bude chytrá karanténa 2.0?

Článek

Co je chytrá karanténa?

Chytrá karanténa, též známá jako inteligentní karanténa, je systém, který má vést k zachycení, testování a izolaci osob potencionálně nakažených onemocněním covid-19 na základě jejich minulých kontaktů s nakaženými.

Co je jejím cílem?

Cílem chytré karantény je co nejrychleji zabránit šíření nemoci covid-19 v České republice. To by vyústilo v uvolňování plošných opatření a postupnému návratu k životu, jaký byl před celosvětovou pandemií.

Pomáhá také krajským hygienickým stanicím zrychlit jejich postupy. Díky digitálním technologiím je možná jednodušší a přesnější identifikace osob, které se pohybovaly v blízkosti nakaženého novým typem koronaviru.

Kdy byla v České republice spuštěna?

Systém chytré karantény byl v České republice celoplošně oficiálně spuštěn 1. května 2020.

U každého nakaženého se vytvořila tzv. vzpomínková mapa, kde se nakažený v posledních 5 dnech pohyboval. Po pohovoru s hygienikem se vytvořil odhad rizikových osob, které šly do karantény a byly otestovány.

V případě souhlasu nakaženého sdělil hygienické stanici data mobilní operátor (přibližná místa a časy pohybu), dále například bankovní data o platbě kartou (opět místa a časy plateb).

Vývoj a fungování chytré karantény

Chytrou karanténu vytvořila skupina technologických expertů COVID19CZ. Pro Seznam Zprávy ji popsal v březnu jeden z jejich tvůrců, datový analytik Petr Bartoš, .

Poprvé se začal testovat systém chytré karantény koncem března 2020 na jižní Moravě, cílem tohoto testu bylo mimo jiné i seznámení hygieniků s digitálními technologiemi pro ulehčení jejich práce. K provozu celorepublikové chytré karantény je potřeba personálního zastoupení, proto bylo necelý měsíc před jejím spuštěním na pomoc povoláno zhruba 130 proškolených mediků.

Hladký chod chytré karantény zčásti závisel na studentech vojenské medicíny a ukázalo se, že jejich návrat do škol bude pro tento systém představovat problém. Studenti fungovali jako most mezi počítačovými systémy a zkušenými epidemiology na krajských hygienických stanicích.

Ministerstvo zdravotnictví si projekt chytré karantény plně převzalo od skupiny COVID19CZ 25. května 2020. Mělo navrhnout personální zajištění projektu a harmonogram pro nadcházející část chytrá karanténa 2.0.

Na přelomu července a srpna se objevily pochybnosti o jejím fungování, když na webu pražská městská policie zveřejnila příběh svého zaměstnance, jehož rodina se nakazila koronavirem a viní hygienu ze zanedbaného trasování.

Redakce Seznam Zpráv se byla podívat, jak probíhá trasování nakažených covid-19. Od původní představy chytré karantény je realita hodně vzdálená.

Podívejte se, jak vypadá chytrá karanténa v praxi

Jak bude vypadat chytrá karanténa 2.0?

Česko má za sebou bezmála pět měsíců s chytrou karanténou. Od 30. března, kdy premiér Andrej Babiš (ANO) její spuštění slavnostně oznamoval, se ale očekávání od tohoto systému v lecčems změnila.

Experti z vládního týmu pro boj s covidem koncem srpna představili, jak bude vypadat chytrá karanténa 2.0:

Reklama

Doporučované