Hlavní obsah

Chytré odpadkové koše v Olomouci nahradí původní nádoby. Firma pokračuje v inovacích

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Z ulic Olomouce zmizely po dvouletém zkušebním provozu tři „chytré“ koše, na kterých firma testovala, zda nádoby dokáží rozpoznat svoji naplněnost a pomocí dálkového přenosu dat na to upozornit pracovníky technických služeb.

Článek

Chytré odpadové nádoby Smart Be městu pronajala firma ke zkušebnímu provozu městu za 1 korunu. Jedna nádoba byla na třídě Svobody a další dvě u hlavního vlakového nádraží. Místo nich tam nyní budou instalovány běžné nádoby na odpad.

Smart Be nádoby se testovaly v místech, kde byly často problémy s nedostatečnou kapacitou běžných košů. Testovací provoz měl prověřit četnost vyvážení speciálního typu nádob oproti těm standardním. Zařízení disponovalo moderními technologiemi, jako je vlastní lis pro redukci objemu odpadu, a jejich zaplněnost bylo možné sledovat na dálku.

„Důvodem jejich zrušení byly opakované problémy s přeplňováním nádob a nepořádek, tak nedostupnost náhradních dílů potřebných pro jejich servis. V posledních měsících firma nebyla schopna zajistit opravy kvůli nedostupnosti dílů, které způsobil celosvětový nedostatek elektronických čipů,“ uvedl Petr Swaczyna z oddělení odpadového hospodářství magistrátu.

„Na základě zpětné vazby technických služeb a magistrátu jsme celý produkt postupně inovovali. Letos v dubnu jsme díky tomu nádoby vyměnili za 3 úplně nové, s novými funkcemi a opět jsme pokračovali v testování, abychom si jeho funkčnost ověřili v praxi. Získali jsme podněty pro další vývoj a směřování celého projektu,“ uvedl obchodní manažer firmy Zdeněk Doležal s tím, že jako poděkování firma magistrátu nabídla, že koše dodá za výhodnější cenu, pokud se v budoucnu pro jejich pořízení rozhodne.

Reklama

Související témata:

Doporučované