Hlavní obsah

Chytré odpadkové koše v centru Prahy se podle Krnáčové osvědčily. O víkendu ale z ulic zmizí

Jak vlastně funguje chytrý kompresní koš a jak to uvnitř vypadá?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Chytré odpadkové koše až za 150 tisíc korun, které mají vlastní SIM kartu, aby si samy přivolaly popeláře, dál budí emoce.

Článek

Takzvané chytré odpadkové koše od americké firmy Bigbelly, kdy jeden stojí až 150 tisíc korun, se staly symbolem toho, jak pražští radní chápou pojem „smart city”, tedy chytré město.

Třicet košů, které díky solárnímu pohonu několikrát stlačí odpad a pak, když jsou plné, si přes SIM kartu samy přivolají popeláře, po půlročním zkoušení v centru města končí. Společnost Verb, která koše Praze na půl roku pronajala za 1,8 milionu korun, je v noci ze soboty na neděli bude odinstalovávat z ulic a vrátí tam klasické, kameninové nádoby.

Což je paradox, protože fungování moderních košů si všichni pochvalují, i přes vysoké pořizovací náklady. „S pilotním projektem jsme spokojeni, ale teď musíme vytořit koncept kompresních košů, jak je rozšířit do dalších částí města v návaznosti na celkový koncept bezodpadového hospodářství,” vysvětluje pražská primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO.

Krnáčová vysvětluje, co je to smart city a jak funguje chytrý odpadkový koš:

Video: Spěváčková, Seznam Zprávy

Proč tedy v ulicích rovnou nenechají alespoň těch 30 zkušebních, když novinku chtějí dál šířit? Magistrát odpovídá, že by tím zvýhodnil jednu firmu, zatímco teď po zkušebním provozu musí klasicky vyhlásit výběrové řízení.

Hlavní výhodou je, že se snížil počet svozů - třeba v ulici Na Příkopech, což je rušná turistická třída pod Václavským náměstím plná lidí, vyvážejí popeláři kompresní koše jednou denně, zatímco u klasických museli pětkrát za den. Tradiční nádoba pojme 60 litrů odpadků, zatímco kompresní koš dokáže pojmout až 560 litrů, tedy devětkrát víc.

„Chytrým městem“ není jenom Praha. Podívejte se, jak to vypadá i v jiných městech:

Jak vypadají chytrá města po České republice? Zjišťoval Václav Dolejší v pořadu Sněmovní 4.Video: Dolejší, Seznam Zprávy

„Za půl roku činila úspora nákladů na svoz zhruba 830 tisíc korun. Kromě toho jsou ulice čistší, z uzavřených košů nevypadávají odpadky a kolemjdoucí neobtěžují zápachem,” argumentuje Tereza Dubsky, jednatelka firmy Verb, jež americké koše Bigbelly nabízí.

Problém s těmi čísly je, že jsou spíše hypotetická. Pokud jsou koše umístěny jen v jedné ulici, popeláři pořád musejí stejně často projíždět těmi okolními. Pokud tedy mají mít drahé koše smysl jen tehdy, musejí být umístěny logicky v nějaké celé lokalitě. „Musí to dávat hlavu a patu,” říká Tereza Dubsky.

Podívejte se na video nahoře, jak chytrý kompresní koš pracuje a jak to uvnitř vypadá.

Reklama

Související témata:

Doporučované