Hlavní obsah

Chytré satelity menší než bochník chleba. Mohly by nalézt i roky ztracený Boeing 777

Skotská pobočka americké společnosti Spire Global v Glasgow nyní vyrábí satelity takřka „do ruky”, přičemž jejich funkce mohou zastoupit i pozemské radary pro monitoring letadel nebo lodí.Video: AP

 

Reklama

Vesmírné družice na oběžné dráze bývaly dřív velké jako autobusy a jejich výroba mohla trvat i patnáct let.

Článek

Soukromá americká společnost Spire Global se specializuje na sběr dat z malých vesmírných satelitů. Kromě Spojených států má svá střediska také v Lucemburku, Singapuru nebo Glasgow.

Právě ve skotských laboratořích však nyní její technici konstruují chytré satelity, které jsou menší a levnější než kdy dřív, čímž zrovna tak urychlili i jejich výrobu. Konstrukce jednoho kusu „ne většího než bochník chleba” vyjde na pár tisíc liber a zabere jeden týden. Spire Global má těchto satelitů na orbitě Země již 78.

Podle agentury AP mají být schopné určit identitu až každého jednoho člena posádky lodi, jejich využití ale sahá ještě mnohem dál. Nanosatelity zvládají určit také povahu nákladů, lokaci, rychlost, monitoring rádiových signálů, přičemž je samozřejmé i rozeznání běžných dopravních a obchodních lodí od těch pirátských a pytláckých.

Společnost využívá satelity pro dohled až nad 75 tisíci loďmi denně.

„Byl jsem schopný dát tam i technologii, která dokáže sledovat počasí, pohyb lodí, letadel,” rozšiřuje dál popis možností satelitů jeden z hlavních konstruktérů Joel Spark.

Spire Global má do budoucna v plánu sledovat také pohyb letadel i poté, co opustí dosah pozemních radarů.

Technologie s těmito možnostmi by tak mohla pomoci například i při hledání ztraceného letu Malaysia Airlines 370, ze 7. března 2014. V letadle typu Boeing 777 cestovalo do Pekingu z malajsijského města Kuala Lumpur 239 lidí.

„Většina lidí by při zeptání věděla, co Elon Musk dělá v Americe, věděla by, o koho jde, ale i my zde ve Spojeném království máme nějaké takové významné společnosti. Také řeší reálné světové problémy způsobem, který je skutečně cenným pro naši ekonomii. Z hlediska pracovních příležitostí a růstů jde o částku 250 miliard,” ohodnotil vesmírný projekt v Glasgow britský ministr pro vědu Sam Gyimah.

Malé satelity jsou designované tak, aby na orbitě vydržely jen několik let, dokud je nenahradí novější modely s dalším technologickým vylepšením. Poté ale namísto toho, aby se staly součástí vesmírného odpadu, shoří v zemské atmosféře, což je podle agentury další benefit jejich výroby.

Reklama

Doporučované