Hlavní obsah

Chytřejší opice. Vědci jim do mozků vložili člověčí geny

Chytřejší opice. Vědci jim do mozků vložili člověčí geny.Video: Jana Lipská, AP, Reuters

 

Reklama

Výzkum čínských vědců kritizují ostatní výzkumníci jako neetický. Vědci na opicích zkoumali kromě paměti i vývojové vzorce mozku.

Článek

Čínští vědci se zaměřili na opičí mozky, vložili jim do nich lidské geny a experimentovali s opičí pamětí. Závěr? Zvířata se stala chytřejšími, dosahovala lepších výsledků v testech krátkodobé paměti a oproti normálním opicím měla kratší reakční dobu, píše The Independent.

Vědci vložili do opičích mozků gen, který považují za klíčový pro rozvoj lidského mozku. Vytvořili tím transgenové opice.

Kromě zlepšení krátkodobé paměti primátů u nich vědci pozorovali také vzorec vývoje mozku, který se podobal tomu lidskému.

Výzkum probíhal pod vedením jihočínského zoologického institutu Kunming Institute of Zoology. Za cíl měl prozkoumat genetický základ lidského mozku a vývoj lidského vnímání.

Na výzkum s primáty však míří kritika západních vědců, kteří experiment označili za neetický.

V lednu letošního roku čínští vědci naklonovali pět opic, jejichž geny upravili. Některé z naklonovaných opic však přežily jen pár dní, za což výzkum sklidil kritiku z pohledu biologické etiky. Výzkum primátů je však přísně kontrolován a není velká šance, že se rozšíří.

Světová komunita tvrdě odsoudila čínského vědce He Jian-kuia, který už v listopadu 2018 stvořil první lidské embryo s upravenými geny.

Reklama

Související témata:

Doporučované