Hlavní obsah

Chytrý prsten pozná covid ještě před příznaky, ukazuje úvodní studie

Podívejte se na prsten, který rozpozná covid ještě před symptomy.Video: Jan Marek

 

Reklama

Chytré technologie mohou pomoci s bojem proti koronaviru. Finský „chytrý prsten“ Oura Ring podle dosavadních studií dokázal odhalit nákazu koronavirem u jeho nositelů ještě předtím, než měli podezření, že se nakazili.

Článek

Chytrý prsten z dílny finského start-upu Oura umí detekovat nákazu ještě před případnými symptomy a nejméně jednou už se prokázal i jako lepší indikátor než PCR test. Nepřetržitě monitoruje teplotu člověka a detekuje koronavirus ještě před projevem možných symptomů. Nově to potvrzují vědci z Univerzity San Francisco a Univerzity San Diego v Kalifornii po první fázi nezávislé širší studie publikované ve vědeckém časopise Nature.

Zatím v jejím rámci sledovali jen 50 osob, všechny se ale nakonec prokázaly jako pozitivní. Chytrý prsten nazvaný Oura Ring detekoval možnost nákazy u tří čtvrtin z nich ještě před podezřením, že se vůbec nakazili.

Reklamu prstenu úspěšně dělají sportovci

Stejnojmenný finský start-up už dříve v letošním roce získal jako partnery sportovce z NBA a UFC, dodává britský list Independent. Zápasníkovi Danielu Cormierovi tak třeba v srpnu aplikace po předešlém negativním testu oznámila, že je pozitivní, a opětovný test to potvrdil.

Širší, celosvětový sběr dat

Společnost Oura darovala pro další fáze studie na 3400 chytrých prstenů. Jeden přitom stojí 270 liber, což je v přepočtu zhruba 7830 korun. Kalifornští vědci si však pro co největší průkaznost vyžádali biometrická data od 65 000 uživatelů prstenu po celém světě, kteří s jejich využitím pro výzkum dobrovolně souhlasili.

Dřívější izolace a sebetrasování

Oura Ring monitoruje tělesnou teplotu, fáze spánku, fyzickou aktivitu, srdeční tep i jeho proměnlivost. Finský start-up věří, že nákazu dokáže zjistit i s třídenním předstihem. Lidé by se tak mohli dřív izolovat a kontaktovat svého lékaře nebo hygienu.

Titanové prsteny již druhé generace váží od čtyři do šesti gramů. Nabíjí se pomocí bezdrátové nabíječky asi 80 minut a na jedno nabití vydrží až týden. Pro snímání teploty mají tři senzory, ale také akcelerometr a gyroskop, které se starají o měření dalších tělesných funkcí. Biometrická data pak průběžně přes Bluetooth LE odesílá do chytrého telefonu s operačním systémem iOS či Android.

Reklama

Doporučované