Hlavní obsah

CIA mu dala cenu, Zeman označil za „čučkaře“. Proč šéfa BIS už potřetí nejmenuje prezident generálem

Stejně jako soudce Baxa nebo žalobce Zeman odmítl i šéf BIS vyhovět hlavě státu, proto přišel z Hradu hněv.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Michal Koudelka, který byl oceněn americkou CIA a má za sebou výcviky u britské tajné služby MI6, se odmítl podvolit prezidentu Miloši Zemanovi.

Článek

O Michalu Koudelkovi, šéfovi Bezpečnostní infomační služby (BIS), se toho veřejně přirozeně moc neví. Přátelé a kolegové znají jeho zálibu v makových koláčcích. Poučení vědí, že šéf kontrarozvědky opakovaně velmi silně varuje před rizikovým vlivem Ruska a Číny.

A asi úplně každý ví, že čtyřiapadesátiletého plukovníka nenávidí prezident Miloš Zeman. Dokonce tak, že příslušníky respektované BIS veřejně označuje za neschopné „čučkaře“.

Dnes kvůli tomu prezident už potřetí odmítl jmenovat Koudelku generálem, jak mu navrhla Babišova vláda.

Co je za takovou nenávistí, že prezident opakovaně veřejně zpochybňuje Koudelkovy schopnosti i celou službu? Podle opozice je to docela jasné: Prezident se chce šéfa kontrarozvědky zbavit, protože mu vadí, jak moc vidí pod prsty hradním poradcům a spřízněným byznysmenům s vazbami na Rusko a Čínu, kteří se cítí Koudelkovou BIS ohroženi.

Vývoj vztahu Zeman-Koudelka přitom ukazuje, že zášť v něm zpočátku vůbec nebyla. Naopak. Jako by kopíroval pro Miloše Zemana typický postup, jaký jsme viděli v případech bývalého předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy nebo nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Oba veřejně popisovali, jak je prezident Zeman na úvodní seznamovací schůzce mezi čtyřma očima zahrnul komplimenty. Aby krátce poté zjistili, že to vůbec nebylo upřímné a z nezištných důvodů. Prezident po nich chtěl nestandardní splnění úkolů. Když odmítli, pomstychtivý prezident jim vyhlásil válku.

Po Baxovi chtěl pomoc v soudním řízení, kdy Hrad čelil žalobě tří vysokoškolských docentů kvůli nejmenování profesory. Nejvyšší žalobce Pavel Zeman se zase setkal s hněvem poté, co odmítl přijmout pozvání na schůzku s prezidentem v době, kdy státní zastupitelství rozjelo stíhání v kauze lánské obory spadající pod prezidentskou kancelář.

Lze se domnívat, že podobně to bylo i s šéfem BIS Michalem Koudelkou. Že odmítl splnit nestandardní přání – a dočkal se vskutku nevídané nevraživosti.

„BIS se Zemanovi opakovaně vzepřela a navzdory jeho snahám jít na ruku Kremlu vždy upřednostnila národní bezpečnost a západní zakotvení země. Ať už šlo o vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA, vyhošťování ruských špionů nebo varování, že plánovaná jaderná zakázka by z bezpečnostních důvodů neměla být svěřována Rusku. Ve všech těchto případech chce Miloš Zeman přesný opak,“ připomíná uznávaný novinář Ondřej Kundra z Respektu.

Do už i v zahraniční nepřehlédnutelného střetu mezi Zemanem a šéfem kontrarozvědky dokonce vstoupili Američané. Při březnové návštěvě v USA pozvali Andreje Babiše jako prvního českého premiéra do centrály CIA v Langley, aby tady před jeho očima ocenili Michala Koudelku za zahraniční spolupráci.

Symbolický vzkaz premiérovi byl jasně čitelný: Tohle je náš člověk, za ním stojíme a spoluprací s ním jsme nadmíru spokojeni. Premiér Babiš to dobře pochopil. I když, bez ohledu na to, s Michalem Koudelkou si rozumí, stojí za ním a před prezidentem Zemanem ho zatím brání.

Z počátku mu premiér přitom naopak příliš nedůvěřoval. Koudelka byl pro Babiše „podezřelý“ jednoduše proto, že ho vybral a jmenoval do funkce předchozí premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Nakonec si vzájemně porozuměli a dokonce i příslušníci BIS si dnes pochvalují, že Andrej Babiš je prvním premiérem, který jejich zprávy nehází do koše, ale koná.

„Já plukovníka Koudelku vidím především jako dobrého a kvalitního úředníka v čele státní servisní organizace, který na rozdíl od svých předchůdců dokáže odolávat různým tlakům od politiků. Do budoucna je otázkou, jak to bude ve vztahu s premiérem Babišem, s nímž si teď rozumí, po jejich prvním konfliktu,“ míní novinář Jaroslav Kmenta, který dlouhodobě sleduje bezpečnostní složky.

Reklama

Související témata:

Doporučované