Hlavní obsah

CIA varuje palestinského aktivistu. Hrozí mu prý nebezpečí ze Saúdské Arábie

CIA varuje palestinského aktivistu. Hrozí mu prý nebezpečí ze Saúdské Arábie.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Palestinský aktivista žijící v Norsku Ijad el-Bagdádí byl podle norské agentury NTB přestěhován do bezpečí poté, co CIA o možném nebezpečí informovala norské úřady. El-Bagdádí po telefonu sdělil webu The Guardian, že hrozba stále trvá a přichází ze Saúdské Arábie.

Článek

Norské bezpečnostní složky přijely připravené, se dvěma auty. Jedno auto na transport el-Bagdádího, druhé mělo zajistit, že jej nikdo nebude pronásledovat. CIA ani norská tajná policie neposkytly médiím žádné oficiální vyjádření, píše The Guardian.

Spisovatel a aktivista el-Bagdádí se do veřejného povědomí dostal v průběhu arabského jara, kdy začal o drsných realitách egyptského povstání tweetovat. Jeho tweety, přeložené do angličtiny, velmi rychle zaujaly světovou veřejnost a el-Bagdádí v prvních pár měsících získal desítky tisíc sledujících. To vyústilo v jeho zatčení a následné vyhoštění ze Spojených arabských emirátů, bez oficiálních obvinění či soudu. V roce 2015 mu Norsko udělilo politický azyl.

„Něco bláznivého – týkající se mé osobní bezpečnosti – se stalo před dvěma týdny. Po tuto dobu jsem o tom neměl možnost mluvit, až dnes. Poslední dva týdny byly velmi stresující, ale doufám, že jsem je vzhledem k nátlakům zvládl dobře,” okomentoval el-Bagdádí svou aktuální situaci v úterý odpoledne na Twitteru.

„Pokud tomu rozumím správně, jsem v hledáčku Saúdské Arábie, ale nikdo neví, co ve skutečnosti chtějí provést,” řekl el-Bagdádí pro Guardian. Aktivista je kromě jiného proslulý právě i svou kritikou saúdského režimu, převážně korunního prince Muhammada bin Salmána. Ten měl být hlasem změny v Saúdské Arábii. Plánoval po celé zemi otevírat kina, v hlavním městě Rijádu se staví opera, ženám bylo dovoleno řídit. Reformátor Salmán chce zemi zmodernizovat.

Mediální obraz Salmána se ale drasticky změnil. Po loňské vraždě novináře a kritika politiky Saúdské Arábie Džamála Chášakdžího CIA za viníka označila právě korunního prince Salmána. „Říkal jsem již dřív, že pokud jim dáme čas a prostor, pokud nebudou trestáni za unášení, čeká nás další úroveň, atentáty ve vašich hlavních městech. A nedělám si ani trochu legraci,” napsal loni el-Bagdádí na svůj Twitter.

Reklama

Doporučované