Hlavní obsah

Cichanouská: Nežiju vlastní život, neustále myslím na Bělorusy ve vězení

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská v Praze při rozhovoru se Seznam Zprávami.

Reklama

Lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská je v Praze. Přijela na pozvání předsedy Senátu Miloše Vystrčila. Při té příležitosti poskytla rozhovor Seznam Zprávám.

Článek

„Nemám pocit, že bych žila svůj vlastní život. Protože ten je normálně jiný. Každý den jsem pod obrovským stresem kvůli mně, dětem, ale především kvůli lidem v běloruských věznicích,“ odpověděla Svjatlana Cichanouská na otázku, jak se cítí.

Je to již 10 měsíců, co musela Cichanouská opustit svoji zemi a přemístit se do exilu v litevském Vilniusu. Její manžel Sjarhej Cichanouský se chtěl stát běloruským prezidentem, ještě před volbami ho však Lukašenkův režim zavřel. Jeho manželka Svjatlana poté převzala jeho kandidaturu a stala se favoritkou voleb. Ty podle oficiálních výsledků vyhrál Alexandr Lukašenko, ovšem neoficiální čísla uvádějí jako vítězku právě ji.

Do ulic se vydaly stovky tisíc Bělorusů a žádaly přepočet hlasů, nové volby nebo Cichanouskou za prezidentku. Režim odpověděl tvrdě. Brutalita a násilí v ulicích běloruských měst pokračovaly několik dalších měsíců. Dodnes se každý týden demonstruje. Většina výrazných aktivistů nebo politiků je však za mřížemi. O situaci v běloruských věznicích mluvila i Cichanouská.

„Vím moc dobře, co se jim tam děje. Můj manžel už je zavřený rok. Každý den na něj myslím, co právě dělá, jestli mu není zima, jestli má dostatek jídla. Ale to naštvání mi dává další energii. Tlačí mě dopředu. To stejné platí pro Bělorusy. Jejich zloba a hněv na režim je nenechávají zastavit. Je to těžké, to ano, ale nemůžeme se vrátit k životům, které jsme žili předtím,“ líčí politička.

Mají ale Bělorusové stále šanci Lukašenkův režim svrhnout? V očích Svjatlany Cichanouské již Bělorusové „vyhráli“, a to tím, že se nebáli a po volbách vyšli do ulic. „Samozřejmě je lehčí cítit se vítězně, pokud máte peníze, moc a sílu, to mluvím o režimu. Moc si udrželi jen kvůli brutalitě a násilí, ne kvůli tomu, že by je lidé podporovali,“ komentuje fakt, že Lukašenko si udržel podporu bezpečnostních složek.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Svjatlana Cichanouská.

„Lidé ale jsou ve velmi obtížné situaci. Nevědí, jestli nebudou uneseni, jestli nezavřou je nebo někoho z jejich přátel a rodiny. Je to každodenní stres. Takže to není o tom, jestli ještě máme šanci vyhrát, my vyhrajeme. Možná to bude trvat trochu déle, než chceme,“ říká odhodlaně Cichanouská.

Řeč přišla i na Rusko a Putinovu otevřenou podporu Lukašenkovi a jeho režimu. „Nechci z toho dělat geopolitický problém, jde o interní běloruský problém,“ opakuje poněkolikáté Cichanouská. Potvrzuje však, že Putin Lukašenka podporuje a že jde především o byznys. Sankce uvalené na Bělorusko totiž mohou v důsledku spadnout i na Rusko.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Svjatlana Cichanouská.

Sama si uvědomuje, že je v Rusku vystavena nebezpečí. V zemi je na ni po domluvě s Lukašenkem vypsán zatykač. Její tým se však stále snaží Kreml kontaktovat a alespoň skrze prostředníky s ním komunikovat.

Co Cichanouskou čeká v České republice? V pondělí se setká s předsedou Senátu Vystrčilem. V úterý má domluvenou schůzku s prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Andrejem Babišem.

„Mohou mezi námi být rozdílné názory na Kreml nebo na další témata, ale co se týče Běloruska, najdeme společnou řeč,“ odpovídá na otázku, zda si nějakým způsobem vybírá politiky, se kterými se setká, s přihlédnutím k prokremelským tendencím českého prezidenta. „Samozřejmě nebudeme mluvit s diktátory jiných zemí, ta vaše je ale demokratická. Naše návštěva není o politice, ale o obětech běloruského režimu,“ ujišťuje Cichanouská.

Celý rozhovor se Svjatlanou Cichanouskou zveřejníme na Seznam Zprávách v pondělí odpoledne.

Reklama

Doporučované