Hlavní obsah

Co letos čeká kuřáky? Zaplatí víc a klasických cigaret ubude

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V příštím roce se zvýší spotřební daň u tabákových výrobků a ceny cigaret vystoupají znovu o pár korun výše. Jaká je budoucnost tradičních cigaret a jsou e-cigarety vhodnou náhradou?

Článek

O kolik korun více zaplatíte v příštím roce za jednu krabičku cigaret? Jaká je jejich budoucnost a nahradí je cigarety elektronické?

O kolik podraží cigarety

Spotřební daň z tabákových výrobků a lihovin se od příštího roku zvýší. Poslanci přehlasovali 17. prosince 2019 Senát a daňový balíček zamířil k podpisu prezidentovi. Spotřební daň z cigaret a tabáku, včetně toho zahřívaného, stoupne zhruba o 10 %.

Tradiční cigarety zaniknou

Výrobci a prodejci tabákových výrobků se potýkají s klesající spotřebou tabáku. Generální ředitelka tabákové firmy Philip Morris ČR Andrea Gontkovičová předpokládá do několika let zánik tradičních cigaret, které nahradí ty bezdýmové.

Podívejte se na celý rozhovor s Andreou Gontkovičovou:

Jak škodí cigarety

„Lidé jsou ale závislí na nikotinu a kouří kvůli nikotinu. Takže pokud do sebe mohou dostat nikotin jinou formou, kde nejsou ty tisíce látek obsažených v kouři, tak to znamená významně menší riziko,” popisuje nikotinovou závislost Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku.

Podívejte se na celý rozhovor s Evou Králíkovou:

Klesá počet kuřáků

Celosvětový růst počtu kuřáků se poprvé zastavil, což může znamenat zvrat v globální epidemii, která už připravila o život desítky milionů lidí, uvedla ve své zprávě Světová zdravotnická organizace.

Elektronické cigarety

Rozvoj technologií a digitalizace se nevyhnul ani oblasti tabákových výrobků a užívání nikotinu. Na ulici můžete potkat lidi s tradiční cigaretou, ale nově i s takzvanými e-cigaretami. Elektronická cigareta pomocí topného tělesa zahřívá speciální tekutinu, která se nazývá e-liquid.

Co obsahují

Podle studie z dubna se v e-cigaretových zásobnících a e-liquidech vyskytují znečišťující látky. Objevené bakterie a houbové jedy mohou vést k plicním infekcím a astmatu, napsal The Independent. Odborníci proto chtějí dlouhodobé účinky e-cigaret dále zkoumat.

Jsou méně rizikové?

Množství předčasných úmrtí v USA i Evropě vyvolalo otázky kolem používání e-cigaret. Skutečně jsou méně rizikovou variantou kouření?

Reklama

Doporučované