Hlavní obsah

Cíl: porazit Microsoft. Amazon a Slack se dohodly na spolupráci

Foto: Unsplash - Gabriel Benois

Slack dlouho odmítal, že by služba Microsoft Teams pro něj byla konkurencí.

Reklama

Amazon a komunikační platforma Slack spojují síly. Slack bude zajišťovat komunikaci uvnitř Amazonu. Ten na oplátku poskytne své cloudové služby i své know-how ohledně audiovizuálních konferencí.

Článek

Gigant Amazon spojuje síly s komunikační platformou Slack. Všichni zaměstnanci Amazonu nyní začnou používat pro interní komunikaci právě aplikaci od Slacku. Spolupráci oznámily obě firmy ve čtvrtek a přichází po rostoucí konkurenci ze strany podobné služby Microsoft Teams.

Až do současnosti byla největším klientem Slacku technologická firma IBM, která využívá platformu ke komunikaci mezi svými 350 tisíci zaměstnanců. Amazon má ovšem ve svých službách téměř třikrát víc lidí, a to 840 tisíc. Není ale jisté, kolik z amazonských zaměstnanců bude Slack doopravdy využívat.

Nový motor pro Slack

Slack již dříve používal části cloudové služby Amazon Web Services ve své aplikaci. S novou dohodou se ale připravuje na větší propojení obou platforem, a to na poli úložišť, databází, bezpečnosti, analytiky, výpočetní kapacity, ale i například strojového učení. Dohoda potvrzuje i slova viceprezidenta Slacku Brada Armstronga, že cloudovou službu Azure od Microsoftu nebudou používat. „Nikdy jsme nepoužívali Azure. Valná většina našich služeb vždy běžela na Amazon Web Services,“ řekl Armstrong v rozhovoru pro The Verge. Do budoucna lze nejspíše také vyloučit spolupráci s dalším technologickým gigantem – Googlem.

Důležitou součástí dohody je využití amazonské služby Chime, která zajišťuje audiovizuální konference, ve strukturách Slacku. Právě konferenční hovory byly slabým místem Slacku oproti Microsoft Teams, takže touto fúzí by se Slack i v této oblasti konkurenční službě rád vyrovnal. Jako jednu z novinek Armstrong vidí i schopnost přepisů rozhovorů.

Konkurence Teams

Celá integrace Slacku má tedy jediný cíl: porazit Teams. V březnu přitom mluvil generální ředitel firmy Stewart Butterfield jinak. „V posledních několika měsících jsme viděli, že Teams nejsou konkurenty Slacku,“ řekl v dubnovém rozhovoru pro CNBC .

Ještě na konci května pak v interview pro The Verge Butterfield vyzdvihoval rozdílnosti Slacku a Teams, a tvrdil, že celou rétoriku o konkurenci tlačí Microsoft. „Microsoftu prospívá narativ, že Teams jsou konkurenti se Slackem, i když realita je taková, že Teams je především služba na volání a videokonference,“ uvedl Butterfield v rozhovoru. I to se ale nyní ale změní.

Propad akcií

„Budoucnost podnikového softwaru bude pohánět kombinace cloudových služeb a nástrojů pro spolupráci v rámci pracovního nasazení,“ napsal Butterfield v prohlášení o spolupráci obou firem. Dále píše i o strategickém využití cloudové platformy od Amazonu k uspokojení poptávky.

Amazon nyní získal důležitého partnera pro své cloudové služby, ale dle zjištění CNN to ceně akcií společnosti Jeffa Bezose neprospělo. Několik hodin po oznámení se propadly o 16 procent. A to i přes dobré výsledky Slacku, které nedávno zveřejnil. Platforma má nyní přes 120 tisíc platících zákazníků, což je nárůst o 28 procent oproti hodnotám z minulého roku. I kvartální výnosy Slacku rostly, a to až o 50 procent. Za první čtvrtletí společnost ohlásila výnos přes 201 milionů dolarů.

Reklama

Doporučované