Hlavní obsah

Cíl roku: Chytit velkou rybu mezi politickými kmotry metodou Al Capone

Specialisté z týmu Daňové Kobry mají pro letošek jasné cíle.Video: Adam Junek

 

Reklama

Berní úředníci se díky novému zákonu o prokazování původu majetku pokusí „zatopit" lidem jako je Marek Dalík.

Článek

Specialisté na daňové podvody z Finanční správy mají pro letošní rok vytyčený jasný cíl. Chytit velkou rybu na základě nového zákona o prokazování původu majetku. Tedy ideálně - potrestat veřejně známého politického šíbra za to, že výše jeho majetku neodpovídá přiznaným příjmům.

Seznamu to potvrdily nezávisle na sobě tři zdroje obeznámené s plány daňové správy.

„Je tu určitě poptávka z vedení ministerstva i Generálního finančního ředitelství ukázat, že ten zákon k něčemu je. Ale upřímně - specialisté z řad daňařů se na to těší, takže to ani neberou jako zadání, ale konečně nástroj, jak dosáhnout spravedlnosti,“ uvedl pod podmínkou anonymity jeden z nich.

Dle litery zákona, překřtěného na Lex Kmotr, musí daňový poplatník vysvětlovat bernímu úřadu, kde vzal na svůj majetek, pokud je podle předběžného šetření rozdíl mezi jeho vykázanými příjmy a majetkem, který vlastní, pět milionů korun. Finanční správa se může vracet až tři roky zpátky, protože tak dlouho může doměřovat daně. V konkrétních případech se ale dostane i hlouběji do minulosti, zvlášť pokud u některého majetku nelze rozhodnout, kdy byl nabytý. Pak se započítá do aktuálního zdaňovacího období.

Zacíleno na Dalíka

Jedním z prvních, na koho si experti z Daňové Kobry chystali podklady ještě před tím, než zákon v prosinci začal platit, je podle informací Seznamu někdejší pravá ruka premiéra Topolánka Marek Dalík. Berní úřad má totiž dlouhodobě podezření, že si alespoň podle přiznaných příjmů nemohl vydělat na všechny luxusní nemovitosti či umělecká díla, kterými se v průběhu let obklopil.

Dalík je pro daňaře navíc snadnější cíl než jiní. Politický lobbista je od září ve vězení. Nastoupil tam ke čtyřletému trestu, který mu pravomocně vyměřil pražský vrchní soud v kauze nákupu obrněnců Pandur pro českou armádu. Nemůže tak operativně majetek přesouvat či maskovat.

Nadto mu nepomáhá spor s bývalou partnerkou Gabrielou Horáčkovou. U soudu po ní chce vrátit 6,5 milionu korun, které jí dle své verze půjčil na nákup bytu. Horáčková sumu považuje za dar. A u soudu popisovala, jak Dalík doma běžně míval sumy v milionech korun a že částka, o kterou se teď soudí, pro něj představovala jen „drobné“. Soud dal Dalíkovi s Horáčkovou čas na smírné řešení, Daňová Kobra ale informace ze soudní síně nepřeslechla.

Podle předběžných propočtů má daňová správa za to, že by se lobbistův majetek mohl přiblížit i dvěma miliardám. Sám Dalík v ojedinělém rozhovoru pro magazín Neovlivní.cz taková čísla odmítl s tím, že se jeho majetek počítá maximálně v desítkách milionů korun.

K volbám se kauza hodí

Dalík není jediným, na kom si nový zákon berní úředníci vyzkoušejí. Podklady podle informací Seznamu shromažďují také k Ivo Rittigovi či Romanu Janouškovi, kteří měli úzké vazby především do pražské politiky.

„S blížícími se volbami samozřejmě bude růst i politický zájem, aby se některá z těchto kauz otevřela a měla konkrétní výsledek,“ uvedl pro Seznam důvěryhodný zdroj z okolí ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Pokud daňový úřad někoho usvědčí, doměří mu z rozdílu mezi přiznanými příjmy a hodnotou zjištěného majetku daň. Podle ochoty spolupracovat se k dani připočítává i penále. Celkově se „pokuta“ může vyšplhat až ke třiceti procentům hodnoty původně před státem ukrytého majetku.

Reklama

Doporučované