Hlavní obsah

Čím Babiš nakrmí „rozežraný“ rozpočet? Duel ministryně Schillerové a Piráta Ferjenčíka

Tahanice o rozpočet a vyšší daně. Duel ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) a poslance Mikuláše Ferjenčíka (Pirátská strana).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministryně financí vyčítá ČSSD, že rozdávají koláče, které ještě ani neupekli. Nedělá to stejné hnutí ANO s koblihami? Utrácí za sve populistické sliby? Kde na ně vláda vezme peníze? Duel ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) a poslance Mikuláše Ferjenčíka (Pirátská strana).

Článek

„Nemůžeme počítat přidávání důchodcům či zvyšování platů učitelům. To je splácení starých dluhů. Ze slev na jízdném jsem jako ministryně financí radost neměla, tato vláda si to dala do programového prohlášení a to respektuji. Takové opatření má i sociální dopad. Píše mi řada důchodců, že se konečně podívali do Vídně. Já jsem v tomto směru skrblík, ale zavedli jsme to,“ říká ministryně financí Schillerová (za ANO) s tím, že slevy na jízdném rušit odmítá.

„Výdaje státního rozpočtu rostou meziročně o osmdesát miliard korun. Peněz se utrácí hodně. Slevy na jízdném jsou jednou z problematických položek státního rozpočtu. Jako problematický vnímám masivní nárůst výdajů ministerstva obrany,“ kritizuje vládu Ferjenčík (Piráti).

Spor v koalici o rozpočet?

Ministři ČSSD chtějí po Aleně Schillerové dalších celkem 20 miliard. Ministerstvo práce a sociálních věcí Jany Maláčové požaduje plus 11 miliard a vnitro o 5 až 6 miliard víc. Zahraničí Tomáše Petříčka si včera vyjednalo čtvrt miliardy navíc.

„Určitě mě (ministři ČSSD) neukecají na návrhy, které předložili. Nejsme na koňském trhu. Nejdříve zaznělo dvacet miliard, potom zaznělo třináct miliard. Opakovaně volám po tom, abychom si nevzkazovali přes tiskové konference a silná vyjádření v médiích. Potkali se nad tím a sedli si na to,“ odmítá Schillerová návrhy koaličních partnerů s tím, že si s ministryní sociálních věcí Maláčovou vyměnily dopisy.

„Přijde mi trochu absurdní, že si paní ministryně posílají dopisy. Přijde mi to hodně zvláštní, kdybych takto spolupracoval s kolegy v Pirátské straně, tak bychom neudělali nic,“ podivuje se nad situací ve vládě Ferjenčík.

Vyšší daně

Zatím známé navýšení daní celkově přesahuje 30 miliard korun ročně. Které to jsou? V rámci daňového balíčku, který prošel prvním čtením ve Sněmovně, se zvýší spotřební daň na lihoviny, tabák, daň z hazardu a teplo pro bytové domy.

Zároveň zdraží poplatek za vklad do katastru. Města mohou nově zvednout tzv. turistický poplatek. Kabinet je zajedno ve věci digitální daně, která má zatížit nadnárodní korporace jako Google či Facebook. Zvažuje také zdanit technické rezervy pojišťoven.

Výdaje vlády raketově rostou. Zvyšují se důchody, rodičovská, ruší se karenční doba. Státní rozpočet na příští rok naplánovalo ministerstvo financí se schodkem 40 miliard korun. Ten je komunistům „svatý“, jinak podle svých slov rozpočet nepodpoří.

Jak skončí koaliční tahanice o rozpočet? Sledujte Duel.

Reklama

Doporučované