Hlavní obsah

Čím bizarnější příběh si s danou věcí spojíte, tím lepší. Dvacet telefonních čísel se naučíte do pěti minut, říká trenér paměti Pok

Jak si snadno zapamatovat PIN kód nebo nákupní seznam? Výzva s trenérem paměti Jakubem Pokem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Zapamatovat si nákupní seznam, slovíčka, telefonní čísla, PIN kód, hesla nebo i občanský zákoník, je menší problém, než si lidé myslí. Stačí jenom trénovat mozek a méně si věci zapisovat,” říká ve Výzvě trenér a zakladatel Školy paměti Jakub Pok.

Článek

Podle něj lidé přestávají věřit své paměti a více se spoléhají na papír a tužku nebo chytré telefony či tablety. „Hranice paměťových technik a něco si uložit do paměti de facto není,” tvrdí Jakub Pok. Lidem radí, aby si každé slovo či jméno spojili s nějakým absurdním příběhem.

Největší obtíže podle něj dělá lidem zapamatovat si jména, čísla a slovíčka při učení cizích jazyků. Cesta, jak je do paměti trvale uložit, je právě spojit je s nějakým bizarním obrazem.

Pok: Banderas se houpe na vlajce, zní to šíleně, ale funguje to

„Když si představím, že španělsky vlajka se řekne bandera, tak buď si pořád do kolečka můžu říkat bandera je vlajka, nebo si představím, jak se na vlajce houpe nahý Antonio Banderas. A když si to mentálně představim, tak to nechá silnější paměťovou stopu, než jenom to slovo bandera,” popisuje metodu Jakub Pok.

Rozhýbat svoji fantazii pro budování takovýchto paměťových stop podle něj dokáže každý. Zapamatování jmen pak podle něj funguje, když si daného člověka spojím s jeho charakteristickým rysem v obličeji. Nákupní seznam nebo seznam položek Jakub Pok doporučuje napsat si prostřednictvím imaginárních obrazů přímo na své tělo. „Můžu si třeba představit, jak si kolem prstu u nohy omotávám šaty. Čím absurdnější obraz, tím lepší,” vysvětluje ve Výzvě.

Když si lidé podle Poka takové techniky osvojí, zapamatují si věci rychleji, než najdou tužku a papír. Sám jako vystudovaný právník má ambici si do paměti uložit celý nový občanský zákoník.

Zapomínání je přirozené, multitasking nefunguje

Současné moderní technologie podle Poka příliš rozmělnují naši pozornost. Lidé by se ale měli naučit více koncentrovat a nedělat víc věci najednou. Kdy už podle něj máme zpozornět, že naše paměť selhává?

„Na jednom základním kurzu v Brně mi jeden účastník říkal: Mám čtyři děti a už si pletu jejich jména. V tu chvíli bych začal. Když ty věci příliš zapomínám, nejsem schopen už si uložit krátkou prezentaci, jdu něco nakoupit a žena je potom nervózní, že nakoupím něco jiného, to je myslím ten okamžik, kdy je potřeba tu paměť potrénovat. Znovu ji nakopnout,” dodává Pok.

Co všechno si on dokáže zapamatovat? A naučil lépe používat mozek i nás? Podívejte se na video.

Reklama

Doporučované