Hlavní obsah

Čím dál mladší ženy propadají v Česku alkoholismu. Často lékařky, sestřičky a učitelky

Psychoterapeut ženského lůžkového oddělení Kliniky adiktologie Jiří Heller popisuje, v čem tkví problém ženského alkoholismu.Video: Rudolf Požár, Seznam Zprávy

 

Reklama

Se závislostí na alkoholu se léčí čím dál mladší ženy. Méně než 35 let je 33 procentům pacientek. Závislost se u žen rozvíjí po kratší době pití a při menších dávkách alkoholu.

Článek

Údaje zveřejnila Klinika adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, která letos slaví sedmdesát let od založení.

Ženský alkoholismus je spojován s velkým množstvím předsudků, a proto je vnímán negativněji než mužský. „Přicházejí později, protože konzumují návykové látky v ústraní. Stahují se z veřejného prostoru, protože si brzy uvědomí, že to není dobré,“ vysvětluje psychoterapeut ženského lůžkového oddělení Kliniky adiktologie Jiří Heller.

Léčba závislosti je proto komplikovanější. Složitější je vytvořit s pacientkou terapeutický vztah. Ženy si totiž často nepřipustí, že mají problém, který se musí řešit.

„Aby byla léčba účinná, musí trvat nejméně tři roky. To znamená nejen uzdravit tělo, ale i ducha a změnit životní styl,“ popisuje Heller. Po propuštění z léčení je nutné zůstat v kontaktu s psychoterapeuty. Přesto se po roce vrátí k pití čtyřicet procent léčených. Po deseti letech abstinuje pouze třetina.

Každý rok v Praze u Apolináře lékaři hospitalizují přes sto pacientek. Od roku 1971 se na Klinice adiktologie léčilo více než pět tisíc žen. „Muži stále dominují. Celkově je to asi dvě ku jedné,“ říká primář Kliniky adiktologie Petr Popov.

Polovina hospitalizovaných se nepotýkala jen s alkoholem. Alkoholismus je u žen často v kombinaci s užíváním návykových léků nebo ilegálních drog, jako jsou opiáty a marihuana.

Závislosti vznikají ve dvou vlnách. První je období puberty, kdy mladí experimentují s návykovými látkami. Druhá vlna přichází po 35. roku života s krizí středního věku. Šedesát procent léčených žen je v rozmezí 36 až 55 let. Pacientek nad šedesát let je 14 procent.

Ohrozit zdraví může již dlouhodobé pití 40 gramů alkoholu denně. Tomu odpovídá půllitr dvanáctistupňového piva či dvě deci vína. Ženské tělo má větší zastoupení tuků, menší játra, nižší obsah vody a méně aktivní alkoholdehydrogenázy v žaludku.

Proto se ženy opíjejí rychleji a déle jim opilost vydrží. Při pravidelném pití se u žen rychleji vyvíjejí jaterní onemocnění a vysoký tlak. Větší je také riziko rakoviny prsu, zlomenin kostí a rozvoj psychických chorob.

Reklama

Související témata:

Doporučované