Hlavní obsah

Čím očkovat české diplomaty? Ministerstvo chce jen vakcíny schválené EMA

Foto: Profimedia.cz

Očkování proti koronaviru v srbském Bělehradě.

Reklama

Jednání o vakcínách proti koronaviru působí po celém světě jako politická rozbuška. Většina unijních států se sice drží doporučení od EMA, její diplomaté ve světě však dostávají, „co se dá“.

Článek

Podle zjištění Rádia Svobodná Evropa/Rádio Svoboda unijní diplomaté v Moskvě dostali „zelenou“ k naočkování ruskou vakcínou Sputnik V. A to přesto, že EU celkově vyžaduje schválení očkovací látky Evropskou agenturou pro kontrolu léčiv (EMA).

Podle e-mailu, který poslal vysoce postavený unijní diplomat v Moskvě, ruské úřady rozšířily vakcinační kampaň právě i na diplomaty cizích zemí. „Z tohoto důvodu sbírají data o všech diplomatech a jejich rodinných příslušnících, kterým je více než 18 let, a mají zájem o očkování,“ píše se ve zprávě, která unikla do médií. Data mají obsahovat jméno, příjmení, datum narození, ale také identifikační číslo kartičky pracovníka daného ministerstva zahraničí.

Podle novinářů RFE/RL se v e-mailu vakcína Sputnik V nezmiňuje explicitně, píše se v něm, že ruské úřady ve své nabídce vůbec neuvádějí typ nebo značku dané vakcíny, která by byla určena pro cizí diplomaty.

Ruská státní tisková agentura TASS však už v polovině února zveřejnila zprávu o tom, že „zahraniční diplomaté mají zájem o vakcínu Sputnik V“. Podle agentury se jedná o 12 různých zemí, ovšem nejmenuje je. A již v lednu oficiální twitterový účet Sputniku V hlásil, že se nechal naočkovat italský velvyslanec Pasquale Terracciano.

Podle dalších zdrojů RFE/RL se ruská strana dlouhodobě snaží přesvědčit cizince žijící a pracující v Rusku, aby se nechali očkovat Sputnikem V. „Přemlouvají“ zejména novináře a právě diplomaty. „Na každé schůzce nebo setkání, při každé příležitosti nám nabízejí vakcínu,“ říká jeden z evropských diplomatů pro RFE/RL.

Jak jsou na tom čeští diplomaté?

České Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje svým diplomatům v cizích zemích, aby se nechali očkovat pouze vakcínou, která prošla schválením od EMA. MZV ale podle vyjádření pro Seznam Zprávy „nebrání zaměstnanci rozhodnout se pro jiný typ očkovací látky“.

Oficiálně čeští diplomaté spadají do vakcinační strategie České republiky, kterou řídí Ministerstvo zdravotnictví. Velvyslanci ani jejich týmy nespadají do žádné přednostní skupiny, s očkováním tedy povětšinou čekají na kategorii podle věku či zdravotního stavu.

V některých zemích ale českým diplomatům bylo nabídnuto očkování v rámci vakcinační strategie států, do kterých jsou vysláni. Například v Srbsku, které jako mimounijní stát očkuje i vakcínami, které evropským schvalovacím procesem neprošly - tedy ruskou vakcínou Sputnik nebo čínskou vakcínou Sinopharm.

„Čeští vyslaní pracovníci Zastupitelského úřadu Bělehrad byli naočkováni vakcínou Pfizer, mohli si vybrat ze 4 možností,“ odpovídá na dotaz Seznam Zpráv české velvyslanectví v Srbsku. Očkování prý bylo zdarma a organizovalo ho srbské ministerstvo zahraničí.

V Brazílii je epidemiologická situace velmi nepříznivá. V březnu země napočítala vůbec nejvíce obětí covidu-19. A očkovací tempo je prozatím pomalé. Brazílie dostala minulý měsíc více než milion dávek vakcín z programu COVAX, který zajišťuje dodávky očkovacích látek pro rozvojové země.

Prakticky se však v Brazílii zatím očkuje pouze vakcínami čínské firmy Sinovac a také vakcínami AstraZeneca. Není to ovšem verze schválená evropskou agenturou, jedná se o látku vyráběnou v Indii. Aktuálně jedná prezident Jair Bolsonaro i o dodávky ruského Sputniku V.

Očkování českých diplomatů v Brazílii probíhá podle tamních podmínek. „Volba očkovací látky není možná,“ odpovídá na dotazy SZ české velvyslanectví v Brazílii: „Velvyslanectví ponechává rozhodnutí očkování postoupit zde v Brazílii či v ČR, či zda vůbec, na rozhodnutí jednotlivých pracovníků“. Aktuálně se ve Federálním distriktu, kde v hlavním městě Brasília sídlí český úřad, očkují osoby nad 66 let.

„Pokud jde o vakcíny schválené či neschválené EMA, vycházíme z doporučení našeho MZV. Toto doporučení nicméně ponechává prostor pro osobní rozhodnutí zaměstnanců,“ odpovídá Seznam Zprávám také české velvyslanectví v Budapešti.

Maďarsko je jedinou zemí EU, která očkuje i necertifikovanými vakcínami. Diplomaté ale nabídku očkování ze strany maďarského ministerstva zahraničních věcí a obchodu dostali: „Nabídnutou vakcínu můžeme podobně jako maďarští občané odmítnout a počkat na nabídku jiné vakcíny, až bude k dispozici,“ píší čeští diplomaté z Maďarska.

Sputnik V a certifikace EMA

Evropská agentura pro kontrolu léčiv (EMA) zatím schválila 4 druhy vakcín - od firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson&Johnson. Tři další vakcíny jsou v takzvaném „rolling review“, tedy ve fázi, kdy EMA teprve schraňuje potřebné materiály k přezkumu a posouzení. Mezi nimi jsou Novavax, CureVac a Sputnik V.

V posledních dnech však stále sílí větší tlak nejen na agenturu EMA, ale na vlády jednotlivých členských států, aby zrychlily proces schvalování anebo objednaly vakcíny i bez certifikace. Dvě členské země EU, Maďarsko a Slovensko, již nakoupily Sputnik V bez schválení evropskými orgány. Pouze Maďarsko však vakcínou skutečně očkuje.

Na Slovensku vakcínu Sputnik V objednal bývalý premiér Igor Matovič, který tím krokem vyostřil koaliční krizi a nakonec musel odstoupit z premiérského postu. Vakcínová kauza však na Slovensku pokračuje dál poté, co ŠÚKL (slovenská obdoba Státního ústavu pro kontrolu léčiv) shledala ruské vakcíny Sputnik V, které dorazily na Slovensko, rozdílnými od těch, jež posuzoval prestižní časopis Lancet.

Ruská strana si vakcíny Sputnik V od Slovenska vyžádala nazpět, protože podle nich čeští sousedé porušili smluvní podmínky. Ty nedovolují očkovací látky posuzovat jinou než certifikovanou laboratoří. Nakonec se bývalý premiér a nynější ministr financí Matovič dohodl s Budapeští, že vakcíny prověří maďarská laboratoř.

Reklama

Doporučované