Hlavní obsah

Čím Trump přesvědčoval Kima? Propagandistickým videem v hollywoodském stylu

Klip, který Bílý dům pouštěl v Singapuru.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump svému severokorejskému protějšku Kim Čong-unovi přivezl do Singapuru ukázat video, které se inspirovalo spíše Hollywoodem, a vzdaluje se tak tradiční diplomacii.

Článek

„Americký prezident Donald Trump zvolil při úterním summitu se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem překvapivou taktiku. Aby ho přesvědčil o nutnosti jaderného odzbrojení KLDR, ukázal mu v Singapuru krátké video. To se podobá akčnímu filmovému traileru a v hlavních rolí vystupují oba politici.

Spot kombinuje hollywoodské a propagandistické prvky s orchestrálním hudebním doprovodem. Video obsahuje mimo jiné záběry smějícího se Trumpa i Kima.

Pro potřeby summitu vznikla anglická i korejská verze. Podle Bílého domu zhlédl Kim videoklip spolu se svými poradci na Trumpově iPadu ke konci singapurského jednání. „Myslím, že byl fascinován,“ řekl Trump novinářům.

V jedné části video ukazuje, jakou zářnou budoucnost by Severní Korea mohla mít v případě, že se vzdá svého jaderného arzenálu. „Buď součástí tohoto světa, ve kterém příležitosti k investování po celém světě klepou na dveře, ve kterém můžete dosáhnout lékařských průlomů a najít bohaté zdroje, inovativní technologie a nové objevy,“ zní ve videu mužský hlas.

Ačkoliv video inicioval Bílý dům, není jasné, kdo ho vyrobil. Titulky jako autora sice uvádějí Destiny Pictures, ale vedení losangeleské společnosti, která funguje pod stejným jménem, avšak s jiným logem, práci na tomto snímku popřelo. „Nemáme s tím filmem co dělat. Propaganda, to není nic, do čeho bychom se zapojovali,” sdělil médiím majitel firmy Mark Castaldo.

Reklama

Doporučované