Hlavní obsah

Čím větší „skybrator“, tím lepší. Větrný mlýn bez vrtulí shání investora

Skybrator - větrná elektrárna bez „větrníku“.Video: Jan Marek

 

Reklama

Obnovitelnou energetiku chce rozšířit nový větrný mlýn: levnější a šetrnější vůči přírodě. Na první pohled by jeho pravý účel zřejmě nikdo neodhadl. Od běžných typů se dost liší a vysloužil si tím i nelichotivou přezdívku.

Článek

Přezdívá se mu skybrator, a přestože je španělský start-up s větrnými elektrárnami bez vrtulí Vortex Bladeless terčem vtipů, sám razí heslo „Čím větší, tím lepší.“ Jako u klasických větrníků totiž i u něj platí, že čím větší je, tím víc získává z větru kinetické energie – jen jiným způsobem.

Na velikosti záleží

„Konstrukce zachytává poryvy větru, které mají určité frekvence závislé na jejich rychlosti. A pokud se frekvence poryvu shoduje s frekvencí konstrukce, energie je absorbována pilířem poté, co se rozvibruje díky svým aeroelastickým vlastnostem,“ vysvětloval už před šesti lety spoluzakladatel start-upu a vynálezce pilíře David Yáñez.

Prototypy se zatím drží při zemi. Měří 2,75 metru a jejich výkon je tak jen 100 wattů. Vážit však mají pod 15 kilogramů a firma slibuje menší váhu než u klasických větrných turbín i pro budoucí větší typy, a to o 80 procent. Skybrator o výšce 140 metrů by už měl navíc mít výkon až jeden megawatt energie. A právě k jeho stavbě teď firma jen o šesti zaměstnancích hledá průmyslového partnera. Tomu kromě ještě větší šetrnosti k životnímu prostředí slibuje i nižší náklady.

Poloviční cena

„Když porovnáte náš vynález s tradiční větrnou turbínou, naše zařízení stojí výrazně méně, dokonce až o 50 procent méně,“ doplnil tehdy i druhý spoluzakladatel firmy Raúl Martín.

Projekt v přepočtu za bezmála padesát milionů korun zatím ze dvou třetin financuje Evropská unie. Do konce roku chce Vortex Bladeless postavit až sto menších typů Tacoma kvůli sběru dat pro další testy.

Jako potenciální trh vidí třeba Británii, která chce pohánět všechny domácnosti z větru už do roku 2030. Britský premiér Boris Johnson navíc nedávno slíbil na nové větrné mlýny v rámci tzv. „zelené industriální revoluce“ investiční podporu v celkovém objemu až 95 milionů liber, tedy zhruba 2,85 miliardy korun. Stavba skybratorů přitom tolik neomezuje prostor.

Jede i ten, kdo nemaže, a to kdekoliv

„Naše turbíny lze instalovat všude, optimální umístění je ale vedle silnice, kde se připojí do existující infrastruktury. Není potřeba nic kopat, pro přímé napojení do sítě stačí sloupy osvětlení a jejich kabely. Stopa je nepatrná, a silnice nejsou zrovna vyhlídková místa,“ doplňuje nově mluvčí start-upu Mike Shaw.

Skybrator drží v zemi dva magnety, které ho nutí oscilovat i za těch nejslabších povětrnostních podmínek. Bez motoru a turbín funguje i v nižších teplotách, mnohem déle než běžný mlýn, nedělá takový hluk a nepotřebuje tak důkladnou údržbu včetně promazávání.

Navíc neohrožuje ptáky. Těch kvůli vrtulím ročně uhyne údajně přes 500 tisíc, což je stále zlomek proti dopadu na životní prostředí, které způsobují elektrárny na fosilní paliva.

Reklama

Doporučované